Begin deze maand protesteerden Franse rundveehouders tegen het grootste vleesbedrijf van Frankrijk, Bigard. Volgens de rundveehoudersbond, de Fédération nationale bovine (FNB), draagt Bigard bij aan de huidige boerencrisis in Frankrijk door te lage prijzen te betalen voor Frans rundvlees. Bigard trok zich eerder ook al uit terug uit de Franse varkensbeurs.

De boeren voerden actie door bij verschillende supermarkten demonstratief vleesproducten van Bigard uit de schappen te halen. Bigard voert onder meer de merken Bigard, Charal en Sopoca. De FNB roept bovendien consumenten op vlees van Bigard te boycotten. Deze week klaagde Bigard voor het Tribunal de grande instance de Paris de FNB aan voor 'directe schade' en 'onmiskenbare onrechtmatige inbreuk'.

De vleesverwerker eist dat de rechter acties verbiedt, boeren geen buttons meer dragen met 'Bigard en Charal maken de boeren dood' en vraagt een dwangsom van €30.000 per keer als er toch actie gevoerd wordt. Pierre Vaugarny van de FNB stelt dat de rechtszaak de bond juist sterkt in zijn zaak. "We laten Bigard er niet meer mee wegkomen", zegt hij op La France Agricole. ''Als we verliezen, dan zullen we onze leden niet meer oproepen om tegen Bigard te ageren. Maar wat die veehouders zelf doen, hebben wij natuurlijk niet in de hand."
De uitspraak is op 25 november.
France-Agri - Viande bovine : la FNB au tribunal face à Bigard
Reageer
  • Deel
Druk af