Ondanks een negatief advies van minister van Landbouw Le Foll, wil de Franse Assemblée générale dat neonicotinoïden, het bestrijdingsmiddel dat bijen en andere insecten doodt, worden verboden. Aanvankelijk wilde de Franse Tweede Kamer het verbod per 1 januari aanstaande in laten gaan. Na overleg is gekozen voor 1 september 2018, zodat de oogst van 2017 nog met de bestrijdingsmiddelen zal kunnen worden binnengehaald.

Le Foll raadde het besluit af omdat de middelen die na het verbod gebruikt moeten worden, mogelijk erger zijn dan de kwaal. Om die reden moet er nog een uitvoeringsmaatregel worden bepaald met 'concrete antwoorden voor boeren die worden geconfronteerd met het plotseling verschijnen van plagen die hun oogsten in gevaar kunnen brengen'. Dat meldt Boerderij.

Anses, de dienst voor de gezondheid en veiligheid van voedsel, is gevraagd met een lijst alternatieve bestrijdingsmiddelen te komen. Het door de Assemblée voorgestelde plan gaat nu naar de Franse Senaat, die het vervolgens met zijn oordeel terug zal leggen voor een finale beslissing door de Assemblee.
Le Monde - Le préjudice écologique et les néonicotinoïdes, enjeux de la loi sur la biodiversité
Reageer
  • Deel
Druk af