Marokko en Egypte hebben in de eerste helft van 2016 respectievelijk 13 en 10% meer kilo's groente naar de EU geëxporteerd dan in 2015. Dat meldt Boerderij. Opgeteld verzorgen beide landen 45% van de groente-importen van de EU. Met name Marokkaanse tomaten bepalen dat volume. Ook Marokkaanse snijbonen blijken een belangrijk EU-importproduct. Ook vanuit Turkije importeert de EU een groeiend volume. Opvallend zijn de leveranties van aardappelen uit dat land, die dit jaar stegen met bijna 30%. Traditionele teeltgebieden in Europa - het Westland in Nederland, Almeria in Spanje, Bretagne in Frankrijk - ervaren de importen als lastige prijsconcurrentie. Bij het stijgende importvolume daalden de prijzen.
Boerderij - Import van groente uit Marokko en Egypte flink toegenomen
Lees ook
- 1 Minder aardappelen, minder pasta, minder rijst 4 mrt 2020
-
58
+Jonge Democraten verklaren business model boer voorbij en roepen vervolgens op tot gesprek 24 okt 2019
- 1 Enorm verlangen, geen oplossingen 30 mrt 2019
-
19
+Grootschaligheid heeft de landbouweconomie vervreemd van de waarden waar alles van afhangt 24 jun 2018
-
1
+Macron wil boeren eerlijk inkomen bieden door beter ketenbeleid 12 okt 2017
- 0 ‘Aardappels schillen ter ontspanning’ 9 apr 2017
- 0 Egypte mindert suiker wegens hoge prijs 24 okt 2016
- 9 ‘Rabobank stuurt aan op gedwongen verkoop varkensbedrijven’ 18 jan 2015
- 9 The Economist: ‘investeerders vinden landbouw te ingewikkeld’ 6 jan 2015
- 2 Fairfood ziet foute tomaten bij Europese supers 9 sep 2014
In Frankrijk is het heel duidelijk te merken. Uitstekende producten. Soms minder goede. Ik kocht gisteren in Béziers (in de hypermoderne Lidl aldaar) wat we in Nederland vroeger wilde tomaten noemden, maar dan uit Marokko. Ik moet bekennen: zo goed heb ik ze uit NL nog niet gehad en zeker niet in januari. Uitstekende prijs ook. De Bretonse tomaten van Savéol kunnen daar niet tegenop.
Van dit laatste weinig gemerkt. Mischien in de andere EU landen?