In de Franse stad Fontainebleau paradeert avond aan avond een dertigtal wilde zwijnen. De dieren komen af op het gemakkelijk verkrijgbare voedsel in de stad, en veroorzaken en passant veel schade.

Voorheen was het niet ongebruikelijk om 1 of 2 zwijnen in de nabij de bossen gelegen stad te zien. Maar sinds deze winter is het aantal drastisch toegenomen. Zwijnen passen zich snel aan. Als ze één keer eten hebben gevonden - of gekregen - komen ze de volgende dag op diezelfde plek weer kijken. Boswachter Guillaume Larriere van het Office National des Forêts de Fontainebleau (ONF) zegt het zo: "Het probleem is dat je de eerste avond 1 zwijn hebt. De volgende dag komt het met de rest van het gezin langs. En de dag daarop met alle vriendjes, dus je komt er niet meer vanaf."

Sommige bewoners vinden het wel leuk en komen 'zwijntjes kijken' alsof het om een kinderboerderij gaat. Dat kan gevaarlijk zijn, want de zwijnen zijn en blijven wel wilde dieren, waarschuwt Larriere. Andere bewoners zijn minder gecharmeerd en bestoken de gemeente met klachten. De burgemeester van Fontainebleau heeft al een decreet uitgevaardigd dat het voeren van de zwijnen verbiedt. Zonder resultaat. Dus organiseert de ONF drijfjachten. Sinds oktober zijn er al 44 zwijnen doodgeschoten, zonder dat de overlast minder is geworden. Larriere: "Het evenwicht tussen de stad en het bos is volledig verstoord".
Le Figaro - Des dizaines de sangliers envahissent la ville de Fontainebleau
Reageer
  • Deel
Druk af