Onderzoek onder ruim 1,5 miljoen Zweedse mannen laat zien dat fitheid en kracht op jonge leeftijd van invloed kunnen zijn voor het ontwikkelen van diabetes type 2 op latere leeftijd. Dit staat los van gewicht, sociaaleconomische status, opleidingsniveau of familiegeschiedenis.

Tussen 1969 en 1997 registreerden onderzoekers de data van 1,5 miljoen mannen die in militaire dienst kwamen. Hun spierkracht werd gemeten door middel van een aantal testen en de conditie met een fietstest. Tussen 1987 en 2012 bekeken ze de medische gegevens van dezelfde mannen nogmaals. Van de testgroep hadden 34.008 mannen diabetes type 2 ontwikkeld.

Bij analyse van de resultaten bleek dat de mannen die zowel een lage conditie als matige spierkracht hadden, 3 keer meer kans hadden om diabetes te ontwikkelen op latere leeftijd. Ook elk apart verhoogden een lage conditie en lage spierkracht het diabetesrisico, waarbij de conditie een iets grotere rol speelde dan de spierkracht. De effecten stonden los van andere risicofactoren.

Onderzoekersleider Casey Crump van de Icahn School of Medicine in New York benadrukt dat interventies in de jeugd gericht op een goede conditie en spierkracht belangrijk zijn om diabetes te voorkomen. In de VS voldoet slechts de helft van de kinderen aan de richtlijn van 60 minuten bewegen per dag.
NYT - Out of Shape at 18, at Risk for Future Diabetes - NYTimes.com
Reageer
  • Deel
Druk af