Om fit te worden, meer te gaan sporten en ook kinderen aan te leren fysiek actief te zijn, moeten we anders tegen sporten aankijken. Sporten is meer dan een manier om af te vallen. Dat zegt Fatima Cody Stanford van de Harvard Medical School. Stanford: “We moeten sporten zien als een manier om de kwaliteit van leven, levensduur en geluk te vergroten. Kinderen moeten leren dat het niet gaat om het winnen van wedstrijden of om het verliezen van gewicht, maar dat ze er een gezonder en gelukkiger persoon door worden.”

Bij jonge kinderen is het belangrijk om ze te vragen welke fysieke activiteiten ze wel of niet leuk vinden. “Wat je leuk vindt, ga je doen. Zelfs hele jonge kinderen kunnen goed aangeven waar ze plezier aan beleven." Daarnaast moeten de ouders het goede voorbeeld geven. “Als kinderen hun ouders zien hardlopen, ervaren ze dat als iets wat mensen normaal doen.”

Vanaf een jaar of 10 worden kinderen zich meer bewust van hun lichaam en gaan ze verschil zien wie wel of niet atletisch is aangelegd. “In deze fase is het belangrijk dat ouders hun kind blijven aanmoedigen om te doen wat het leuk vindt. Zelfs als ze er niet bijzonder goed in zijn. Verder moeten ze leren dat winnen niet het belangrijkst is. De beloning is dat je gezond en gelukkig wordt.” Nog oudere kinderen kunnen de verantwoordelijkheid voor hun eigen bewegingspatroon in eigen hand nemen waardoor ze ook als volwassene fit blijven. Belangrijk daarbij is dat ze ook buiten school actief zijn en voldoende - in het ideale geval 1 uur per dag - bewegen. “Het hoeft niet allemaal in één keer. Tien minuten hier, 20 minuten daar is ook prima,” aldus Stanford.
Time - How to Help Your Kids Stay Fit Even if They're Not Athletic
Reageer
  • Deel
Druk af