Het Nederlandse bedrijf Connecterra won de Web Summit in Dublin, een wedstrijd voor start-ups, die nog geen $500.000 aan investeringen hebben binnengehaald.

Connecterra maakt een sensor die koeien om hun nek dragen. De sensor houdt de activiteit van de koe bij en Connecterra verzamelt en analyseert de data om zo de boer inzicht te geven in de gezondheid van hun dieren en advies te krijgen om eventueel in te grijpen. Van groot belang is de 'tochtdetectie'. Die stelt niet vast of een koe in kwalijke luchtstromen staat, maar of de koe 'tochtig' is. Dat is een vakterm voor de bereidheid van het dier om een stier haar te laten bevruchten. De detector stelt het ideale moment van vruchtbaarheid vast.

De boer zou met het apparaatje 250 dollar per jaar aan verloren kosten kunnen besparen volgens productontwerper Timo de Winter. Hij vergelijkt de sensor met de populaire gezondheidstracker (voor mensen) Fitbit.

Connecterra demonstreerde op de Web Summit voor het eerst zijn systeem, in de hoop investeerders te vinden. Het bedrijf is op zoek naar $2,1 miljoen aan investeringen om de sensor verder te ontwikkelen. De 'Fitbit voor koeien' wordt momenteel uitgetest op een boerderij in Friesland. De Winter: "Het is superleuk om bevestiging te krijgen van zo'n hoog niveau dat we iets cools doen".
BNR - Nederlandse 'Fitbit voor koeien' wint grote start-up prijs
Reageer
  • Deel
Druk af