De Amerikaan wil ‘natuurlijk eten’, maar weet niet wat dat is. Drie burgerpetities aan de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) om ‘natuurlijk’ te definiëren én een petitie om gebruik van de term op voedingsmiddelen te verbieden, zijn aanleiding voor de FDA om onderzoek te doen naar het begrip 'natuurlijk'.

Volgens de FDA mag een etiket het begrip 'natuurlijk' dragen als er "niets kunstmatigs of synthetisch - met inbegrip van alle kleurstoffen ongeacht de bron - is opgenomen of toegevoegd". Hierbij wordt alleen geen rekening gehouden met het gebruik van pesticiden, hittebehandelingen of bestraling, stelt de FDA. Daarnaast vragen gerechtshoven of GMO's en producten met een hoog glucosesiroopgehalte (HFCS) het etiket 'natuurlijk' wel mogen dragen, aangezien civiele procedures daar geen oordeel over konden vellen. Bovendien wordt er geen rekening gehouden met voedingswaarde of andere gezondheidsvoordelen.

Het onderzoek moet helderheid geven over wanneer de term gebruikt mag worden op etiketten en wanneer niet, meldt EVMI. De FDA roept de hulp in van burgers, industrie en andere belanghebbenden. Vanwege de complexiteit is de consultatieperiode verlengt tot 10 mei 2016. Of er een heldere definitie komt, staat niet vast. Eén van de vragen waar de FDA een antwoord op wil, is of er wel zo’n definitie moet komen.
EVMI - FDA onderzoekt begrip 'natuurlijk' ? EVMI
Reageer
  • Deel
Druk af