Yasmine Motarjemi klaagt voor de Zwitserse rechter haar voormalige werkgever Nestlé aan. Volgens haar heeft het voedselconcern haar 'weggepest' omdat ze te kritisch was op het voedselveiligheidsbeleid. Vandaag verschijnt zelfs topman Paul Bulcke voor de rechter. In een interview in De Volkskrant doet Motarjemi een boekje open over de door haar geconstateerde veiligheidsproblemen. "Niet dat er bij Nestlé meer van dat soort problemen waren dan bij een bedrijf als Unilever, maar het gaat mij om de manier waarop de leiding ermee omging. Daar zit iets structureel verkeerd", zegt ze.

Motarjemi stelt dat haar functie feitelijk een wassen neus was en dat ze er vooral voor de bühne zat. "Ik merkte steeds vaker dat er bij een incident standaard werd gevraagd: wordt dit een massaschandaal of komen we er wel mee weg? In het tweede geval deed de bedrijfstop niets, hoe ernstig het probleem ook was. Dan wogen de kosten van een terugroepactie en de slechte publiciteit blijkbaar zwaarder dan potentiële gevaren voor de consument". Volgens Motarjemi waren zelfs bonussen van managers gekoppeld aan het aantal terugroepacties.

Na een 10-jarig dienstverband werd Motarjemi in 2010 ontslagen. Daarmee kwam volgens haar een einde aan een aantal jaren waarin ze stelselmatig genegeerd werd door haar meerderen. Behalve erkenning van het feit dat het ontslag onterecht was, eist Motarjemi een schadevergoeding van 2 miljoen euro. Nestlé ziet de zaak anders. "We willen benadrukken dat het in deze kwestie niet gaat over voedselveiligheid maar om een arbeidsrechtzaak van een medewerkster tegen haar vroegere werkgever". Om daar aan toe te voegen: "Wat mevrouw Motarjemi stelt ten aanzien van de kwaliteit van onze producten is volledig ongegrond. De veiligheid en kwaliteit van onze producten hebben voor ons de hoogste prioriteit en wij tolereren op dit gebied geen fouten."
de Volkskrant - abcCookiewall: Cookies op de Volkskrant | de Volkskrant
Reageer
  • Deel
Druk af