Dat zei vandaag de Nederlandse minister van Volksgezondheid, Edith Schippers.

Vandaag en morgen vindt in Amsterdam een EU-conferentie plaats over betere voeding onder voorzitterschap Schippers.

De conferentie moet leiden tot een actieplan voor gezondere voeding in de Europese supermarkten.

"Het is tijd om een actieplan te maken om te zorgen dat ons voedsel gezonder wordt", zegt minister Schippers tegen RTL Nieuws. Het doel is dat de Europese lidstaten samen afspraken maken om het productaanbod in de supermarkten te verbeteren. Bijvoorbeeld door het verlagen van de hoeveelheden zout, verzadigd vet en toegevoegde suikers. Bij de conferentie zijn ook producenten, brancheorganisaties en NGO’s aanwezig zodat de gezamenlijk opgestelde criteria meteen een breed draagvlak krijgen.

Overgewicht, obesitas en andere voedinggerelateerde ziekten komen in Europa op grote schaal voor. Minder zout, suikers en verzadigde vetten in voedingsmiddelen door producenten is een mogelijke aanpak om te zorgen dat minder mensen met voedinggerelateerde ziekten te maken krijgen. Ook wordt het voor consumenten gemakkelijker gezondere keuzes te maken door voedingsmiddelen aan te passen. Nu is het namelijk zo dat zelfs wanneer mensen moeite doen om gezonder te eten, de kans nog steeds groot is dat zij onbewust ongezonde producten kopen.

"Als onze industrie lekker en gezond eten weet te maken, dan hebben zij een voordeel op de concurrentie in de hele wereld. Je moet de kansen zien. Er zijn bedrijven die het al doen, maar het moet meer en sneller gebeuren", aldus Schippers in haar openingstoespraak.
RTLnieuws - 'Ons eten moet veel gezonder worden'
Reageer
  • Deel
Druk af