Donau Soja, een non-profit telersorganisatie die de belangen van soja producerende landen in de Donau-regio behartigt, heeft de ambitie uitgesproken om de sojaproductie sterk te willen laten toenemen zonder GMO-soja en het bestrijdingsmiddel glyfosaat. Deze uitspraken deed Matthias Krön, voorzitter van Donau Soja.

Donau Soja wil dat de EU in 2025 voor 50% zelfvoorzienend is in haar sojabehoefte. De huidige zelfvoorzieningsgraad is 5,7%. Europa importeert momenteel 40 miljoen ton soja.

Om de doelstelling te bereiken zou de huidige Europese productie van 6,5 miljoen ton moeten groeien naar 20,5 miljoen ton in 2025.

De hoeveelheid in de EU geproduceerde soja groeide de afgelopen jaren flink. Tussen 2012 en 2015 nam de productie met 71% toe. Kroon wil de productiedoelstelling realiseren door hogere gewasopbrengsten en uitbreiding van het areaal.

Donau Soja neemt een duidelijk standpunt in ten aanzien van glyfosaat; de organisatie wil glyfosaat verbieden voor de aangesloten 230 telers. Dit vanwege de toegenomen kritische houding vanuit Europa. Foodlog schreef verschillende artikelen over het omstreden bestrijdingsmiddel glyfosaat.

De hoeveelheid in de EU geproduceerde GMO-vrije Donau-soja groeide tussen 2014 tot 2015 met 43% naar 120.000 ton.
Boerenbusiness - Europese sojagigant eist beperking glyfosaat gebruik - Import helft terugdringen | Boerenbusiness.nl
Reageer
  • Deel
Druk af