Gisteren publiceerde de Europese Commissie (EC) een 13 pagina’s tellend rapport dat stelt dat supermarkten gebruik maken van hun inkoopmacht bij dalende varkens- en melkprijzen, maar dat de Commissie geen reden ziet om in te grijpen.

De Commissie blijkt van oordeel dat er sprake is van oneerlijke handelspraktijken omdat de supers hun inkooprijzen verlagen, maar tilt niet heel zwaar aan zijn eigen oordeel. De EC zegt immers tevens geen reden te zien om wetgeving op te stellen om daar verandering in te brengen. Volgens de Commissie moeten sectoren en ketens zelf hun problemen oplossen door hechtere samenwerking tussen de verschillende schakels in de keten. De Commissie denkt dat lokale initiatieven in de lidstaten zullen helpen bij het realiseren van een betere verdeling van de macht in de keten. Retailaanbieders neigen in toenemende mate naar de keuze voor vaste eigen leveranciers. De Commissie lijkt erop te rekenen dat daardoor het overaanbod en de slechte prijzen uit de markt verdwijnen.

Lokale overheden mogen van de Commissie wel maatregelen treffen om oneerlijke handelspraktijken te voorkomen. In België en Nederland bestaat dergelijke regelgeving niet, maar de Commissie wijst erop dat 20 lidstaten reeds maatregelen hebben genomen.

De Commissie maakte volgens Boerenbusiness duidelijk zijn handen van het dossier af te trekken tot 2020. Pas dan zal de EC opnieuw beoordelen of de combinatie van nationale regelgeving en vrijwillige lokale keteninitiatieven de ketens beter in balans zullen hebben gebracht. Tot die tijd laat de Commissie de markt uitzieken in de hoop dat onderwijl ondernemers nieuwe en hechtere ketenrelaties zullen vormen die minder kwetsbaar zijn voor internationale prijsdruk en overproductie. Wel blijft de EC de ontwikkelingen volgen.
Farming UK News - Pig farmers are more vulnerable to unfair treatment by supermarkets as prices fall
Reageer
  • Deel
Druk af