Per 1 oktober 2017 vervalt in de EU het productiequotum op isoglucose, beter bekend onder de naam high fructose corn syrup. Tot die datum mag maar 4% van de suikerproductie in Europa uit isoglucose bestaan. Het middel is even zoet als kristalsuiker, maar zo'n 30% goedkoper. In de VS wordt het daarom veel gebruikt door frisdrankproducenten. Toch is het de vraag of Europese fabrikanten massaal zullen overschakelen. Volgens Rabobank-analist Ruud Schers is het niet zo makkelijk om 'even' van zoetstof in te wisselen en is bovendien de publieke opinie in Europa tegen HFCS gekant.
BNR - Straks frisdrank met goedkopere zoetstof?
Lees ook
-
18
+Fructose is nu slechter dan vijf jaar geleden 22 mrt 2021
-
10
+Nieuwe theorie linkt alzheimer aan fructose-overdaad 29 sep 2020
-
5
+Kleinere oogst suikerbieten in de hele EU door droogte 2018 14 jun 2019
-
3
+Ciders hebben vaak stiekem toch toegevoegde suikers 18 dec 2018
- 0 Suikerbietentelers houden liever vast aan quotering 9 jan 2017
- 16 Nederland Europees kampioen suikerhoudende drankconsumptie 2 jun 2016
-
21
+Rechter moet beslissen welke suiker het gezondst is 5 nov 2015
- 0 Gegarandeerde traditionele specialiteit: basterdsuiker 11 nov 2013
- 2 Zoet- of vetbek: dat is cultureel bepaald 26 apr 2013
- 5 CVI blijkt braafste jongetje van de klas 20 mrt 2012