Vanmorgen ontving de Franse premier Manuel Valls samen met zijn landbouwminister Stéphane le Foll de grote supermarkten van Frankrijk. In het overleg drukte hij hen op het hart de Franse boeren niet weer te dwingen tot verdere prijsverlagingen als gevolg van het overaanbod van met name varkensvlees en melk in Europa. Dat meldt Le Monde.

Tijdens het overleg wees hij nadrukkelijk naar de Europese Commissie die te weinig zou doen en te laat is met de juiste maatregelen. "Frankrijk heeft vanaf het begin van de crisis maatregelen genomen, maar we hebben ook te maken met een Europese crisis", zei Valls. Hij voegde daaraan toe dat de Europese Commissie de crisismaatregelen moet nemen waartoe zij gerechtigd is in tijden van crisis. Voorts gaf Valls aan dat zijn minister Le Foll een voorstel voor de Europese landbouwraad heeft voorbereid waarin om 'marktreguleringsmaatregeen wordt gevraagd'.

In het gesprek met de supermarkten is niets afgesproken. De Franse premier overlegt komend weekend met de Russische premier Dimitri Medvedev en hoopt die ervan te kunnen overtuigen de Russische markt te heropenen voor Europees varkensvlees, de meest schrijnende agrimarkt van dit moment. Sputnik bracht in kaart voor welk banen- en omzetverlies de Russische crisis zorgt.
Le Monde - Valls accuse la Commission européenne d?en « faire trop peu » face à la crise agricole
Reageer
  • Deel
Druk af