ESBL-producerende bacteriën blijken niet alleen bij kip maar inmiddels bij ook bij rundvee, huisdieren en op groenten voor te komen. Ook de biologische sector, waar nauwelijks antibiotica gebruikt wordt, is niet vrij van ESBL. Wageningse veterinair epidemiologen en het RIVM toonden dat aan, zo meldt Boerderij. Verminderen van antibioticagebruik is onvoldoende om de bacterie uit te bannen, zeggen de onderzoekers. ESBL-besmettingen verspreiden zich internationaal. "Ze zitten inmiddels overal en worden ook vaak uit het buitenland meegenomen." ESBL is een enzym dat penicillines en cefalosporines (antibiotica) kan afbreken. De bacteriën blijken als reservoir om de hele dierlijke keten heen aanwezig.
Boerderij - ESBL-bacteriën niet eenvoudig uit te bannen
Lees ook
Wie eet er dan ook rauw voedsel? De keuken hygiëne is tevens belangrijk.
De mens heeft vuur uitgevonden om oa. voedsel te verhitten en daarmee micro-organismen onschadelijk te maken.