ESBL-producerende bacteriën blijken niet alleen bij kip maar inmiddels bij ook bij rundvee, huisdieren en op groenten voor te komen. Ook de biologische sector, waar nauwelijks antibiotica gebruikt wordt, is niet vrij van ESBL. Wageningse veterinair epidemiologen en het RIVM toonden dat aan, zo meldt Boerderij. Verminderen van antibioticagebruik is onvoldoende om de bacterie uit te bannen, zeggen de onderzoekers. ESBL-besmettingen verspreiden zich internationaal. "Ze zitten inmiddels overal en worden ook vaak uit het buitenland meegenomen." ESBL is een enzym dat penicillines en cefalosporines (antibiotica) kan afbreken. De bacteriën blijken als reservoir om de hele dierlijke keten heen aanwezig.
Lees ook
-
3
+Algoritme blijkt doorbraak in antibioticaresistentie 26 feb 2020
-
15
+WHO waarschuwt weer tegen antibioticagebruik bij dieren 9 nov 2017
- 5 McNuggets in 2027 wereldwijd zonder voor mensen belangrijke antibiotica geproduceerd 29 aug 2017
- 42 04 okt in de Media 4 okt 2016
-
7
+Menselijk lichaam mogelijke bron nieuwe antibiotica 29 jul 2016
- 0 Nederland voorop in Europese aanpak antibioticaresistentie 11 feb 2016
- 0 België ziet antibioticagebruik dierhouderij weer stijgen 23 jun 2015
- 0 Antibiotica per stuk tegen resistentie en verspilling 26 okt 2013
- 0 Poeponderzoek ligt op schema 11 jun 2013
- 5 CVI blijkt braafste jongetje van de klas 20 mrt 2012
Wie eet er dan ook rauw voedsel? De keuken hygiëne is tevens belangrijk.
De mens heeft vuur uitgevonden om oa. voedsel te verhitten en daarmee micro-organismen onschadelijk te maken.