Dat zegt voedingsmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer op Omroep Gelderland. Velzeboer laakt het weinig daadkrachtige optreden van de NVWA bij het toezicht op de voedselveiligheid bij visbedrijven. Journalist Judith Spanjers van de krant onderzocht hoe het daar mee zat. Ze constateerde dat de afgelopen jaren de helft van de 21 onderzochte visverwerkers het microbiologisch onderzoek naar Listeria-besmettingen niet op orde had. In 2014 en 2015 zijn met name Foppen, leverancier van Albert Heijn en H. van Wijnen, die aan Jumbo levert, meermaals gewaarschuwd door de NVWA, nadat Listeria-besmettingen waren aangetroffen in hun producten.

Voedingstechnoloog Velzeboer vindt het 'onbegrijpelijk' dat de NVWA niet harder heeft ingegrepen en het bij waarschuwingen heeft gehouden. Hij zegt: "Zalm is een heel kwetsbaar product. Er is altijd kans op besmetting. Daarom moet de hygiëne goed zijn en moet een bedrijf er alles aan doen om een Listeriabesmetting te voorkomen". Alleen waarschuwingen uitdelen, getuigt van weinig daadkracht en "kan levens in gevaar brengen."
De NVWA benadrukt dat er "volgens beleid is gehandhaafd".

Bij Van Wijnen vindt deze week een herinspectie plaats. Wordt er opnieuw een waarschuwing uitgedeeld, zal het bedrijf onder verscherpt toezicht komen te staan. Foppen, dat in 2012 de bron bleek te zijn van een grote Salmonella-besmetting, staat nog onder verscherpt toezicht.
"Door alle maatregelen die Foppen in de afgelopen jaren heeft genomen en doorgevoerd op het gebied van voedselveiligheid, wat veel meer behelst dan Listeria alleen, is Foppen het toonaangevende bedrijf in zijn branche. Bij Foppen zijn waarden als veiligheid, hygiëne en integriteit diep verankerd in de bedrijfsvoering. Foppen wijst elke suggestie of associatie in dit artikel van het niet nauw nemen met voorschriften of onverantwoord gedrag resoluut en met grote nadruk van de hand", aldus een woordvoerder van Foppen.
Omr.GLD - Leveranciers AH en Jumbo onderzochten hun vis niet goed: 'Er hadden doden kunnen vallen'
Reageer
  • Deel
Druk af