Uit een studie onder 1.250 Engelse baby’s blijkt dat sommige kinderen al vanaf de leeftijd van 5 maanden suikerrijke en vette voeding krijgen. Vooral kinderen van jonge, laagopgeleide moeders zijn soms al gewend aan vette en zoete voeding nog voordat ze kunnen kauwen.

In de Born in Bradford study keken onderzoekers naar het eetpatroon van kinderen van 12 tot 18 maanden oud. Onderzoekersleider Pinki Sahota, hoogleraar aan de Leeds Beckett University: “Sommige tienermoeders geven hun kind van 5 maanden al patat, chips en frisdrank. Dit legt de basis voor een levenslang slecht eetpatroon.” Iets oudere, hoogopgeleide ouders hechten meer belang aan groente en fruit.

Volgens Sahota is het slechte voedingspatroon bij de kinderen vooral te wijten aan het feit dat de ouders niet weten hoe ze het beter moeten doen. “Veel van de moeders weten niet hoe ze een goede maaltijd moeten bereiden. Ouders geven de kinderen junkfood omdat ze dat zelf ook eten. Veel tienermoeders geven hun kind 7 dagen per week chips of patat tegen de tijd dat ze anderhalf jaar oud zijn.” Sahota pleit voor een gezamenlijke aanpak om de moeders beter op te leiden. “Scholen, verloskundigen en lokale autoriteiten spelen allemaal een rol hier in, maar ook de voedingsindustrie moet zijn producten aanpassen en er minder vet en suiker in stoppen.”
Daily Mail - Five-month-old babies fed junk food
Reageer
  • Deel
Druk af