Eendenkroos telen boven de kalverenstal en het kroos vervolgens voeren aan de kalveren, dat doet Evert Kroes van de eerste Kringloopboerderij van Nederland, Ecoferm in Uddel. Volgens onderzoek van kennisinstituut ACRRES levert dit milieuwinst op.

Kroes en zijn zonen zochten een oplossing voor hun mestoverschot. Ze hebben niet genoeg grond om de mest van hun 3.600 kalveren uit te kunnen rijden. Sinds 2013 scheidt Kroes de kalverenmest in vochtige en droge mest. Met de vochtige mest teelt Kroes eendenkroos in een bassin boven de stal. De droge mest wordt door een monovergister omgezet in biogas en zorgt voor duurzame warmte en elektriciteit voor het eigen bedrijf en in de toekomst mogelijk nog 200 huishoudens.

De experimentele manier van mestverwerking blijkt tot forse milieuwinst te leiden. Methaan- en ammoniakvorming daalden respectievelijk met 80% en 50%. Daarnaast verminderde de CO2-voetafdruk met 22%. Kroos blijkt 5 maal meer fosfaat en 10 maal meer stikstof per hectare op te nemen dan maïs. Kroosteelt lijkt dan ook een geschikte manier om mestoverschotten te verwerken. Bovendien blijkt het kroos, aangevuld met zetmeel, een geschikte sojavervanger te zijn door de hoge gehaltes aan eiwitten, hoogwaardige aminozuren en omega-3 vetzuren. Kroes bespaart door de kroosteelt op zijn veevoerkosten (importsoja).

Op dit moment is de kroosteelt nog niet rendabel. De kosten van de installatie van het systeem en het energieverbruik zijn nu nog te hoog. Nieuwe technologie kan hier in de toekomst verandering in brengen. Kroes startte zijn pilot dankzij steun van Innovatie Agro & Natuur en fiscale regelingen als MIA/Vamil.
Duurzaamnieuws - Boerderij circulair en duurzaam met eendenkroos
Reageer
  • Deel
Druk af