Een derde van de Franse oesters zou afkomstig zijn "uit laboratoria". De consument weet echter niet wanneer hij kweekoester of natuurlijke koopt. Dat schrijft Le Parisien. Oesterproducenten verenigd in de Association Ostréiculteur traditionnel zijn een petitie gestart voor een logo dat natuur- van kweekoesters onderscheidt. In 2001 zijn gemodificeerde oesters ontwikkeld en in productie genomen. De dieren hebben 3 chromosomen en zijn steriel zodat ze nooit 'melkig' worden. Ook groeien ze sneller. De traditionele oesterkwekers vinden dat de consument moet weten wat hij koopt. Omdat oesters 'wandelen' zouden de 'kunstmatige' oesters hun traditionele banken binnendringen.
Le Parisien - Consommation : à quand une étiquette «huître artificielle» ?
Lees ook
- 0 Vlees in Frans restaurant moet ergens vandaan komen 1 feb 2022
- 1 België heeft maar één oesterkwekerij 23 dec 2019
-
4
+Culinair ontdekt: de oesterboorder 19 okt 2018
-
4
+Onderzoek naar Japanse oesterboorder die Zeeland onderwater leeg eet 16 mrt 2018
-
1
+Franse super geeft Nestlé schuld van uit de hand gelopen fipronilcrisis 28 aug 2017
- 1 3.000 hartvormige oesters voor Valentijn 13 feb 2017
- 0 Eerste oesterkwekerij op land na 5 maanden failliet 27 apr 2016
- 20 Bonduelle blijft ‘vlees’ aan groenten toevoegen 22 mei 2015
- 0 Franse minister ontslagen om hogere energielasten te vermijden 5 jul 2013
- 6 Franse NutellaTax aangenomen 13 nov 2012
Wouter, ik weet niet hoe goed je Frans is, maar klik op de linkjes. Je zult ontdekken dat de zaak al eens in het parlement is geweest. Onder de boosheid van de natuuroestermannen zit de oestersterfte die - zeggen de oestermannen - 80% van hun natuurlijke populaties zou laten doodgaan. De steriele kweekoester die buiten wordt uitgezet zou de natuuroesters er uit groeien, hun banken aantasten en de sterfte ook nog eens vergroten. Die kweekoester is ontwikkeld door Ifremer, een soort Frans Wageningen voor de zee.
Of dat verergerende sterfteargument kift is, of het 1/3 is en of het argument van schadelijk antibioticagebruik - dat staat niet in ons stukje, maar ga je wel ontdekken als je doorklikt - wel klopt, is volgens ons de echte vraag die mensen die echt verstand van oesters hebben maar eens moeten toelichten.
In de grote Franse kwaliteitskranten (van Libération tot Figaro) is er de afgelopen 2 à 3 jaar over geschreven. Eea op aangeven van de natuuroestermannen die zich traditioneel noemen. Uiteraard hebben ze een belang.
Hopelijk willen de Nederlandse oestermannen er hier iets over vertellen.
Foodlog kan het niet helpen, wat krant Parisien zegt in een bericht over oesters. Even overschrijven en klaar.
Maar in het blokje tekst hierboven staat zoveel 'nieuws' dat ik hoop op enige uitleg en relativering uit Zeeland om ons alsnog gerust stellen.