In Genua worden komend weekend voor de 6e keer de wereldkampioenschappen pesto-maken gehouden. De 100 deelnemers mogen slechts 7 ingrediënten gebruiken, die ze met de hand in marmeren vijzels zullen mengen: knoflook, basilicum, parmezaanse kaas en pecorino kaas, pijnboompitten, olijfolie en Siciliaans zout.

De kampioenschappen zijn ontsproten aan het brein van Roberto Panizza als een manier om de echte pesto genovese te promoten, vertelt hij de BBC. Panizza begon jaren geleden weer met de hand pesto te maken in de traditionele, 50-kilo zware vijzels van Carrara-marmer. De meeste Italianen gebruikten daar al lang een blender voor. Maar met de hand gevijzelde pesto is geuriger en smaakrijker, legt Panizza uit. Kneuzen in plaats van snijden haalt de smaken beter naar voren.

De beroemde pesto genovese is overigens een vrij moderne uitvinding. De op de Romeinen terug te voeren 'agliata', een knoflooksaus, is de oerversie. In kookboeken uit de 19e eeuw verschijnen de eerste pesto-recepten, gemaakt met knoflook, olie en kaas. "Net als olijfolie, is ook basilicum een moderne toevoeging", besluit Panizza.
BBC - How one man got the world making pesto by hand - BBC News
Reageer
  • Deel
Druk af