De traceerbaarheid van vlees in Nederland kent tekortkomingen, al zijn er ook goede ontwikkelingen te signaleren. Dat constateert de Europese Commissie op grond van een audit. De controlerende instantie FVO stelde vast dat controles op de etikettering en samenstelling van producten geen prioriteit hebben, dat sommige controles niet streng genoeg zijn, documentatie achterblijft en dat de NVWA de interne traceerbaarheid bij vleesbedrijven niet controleert. Door het ontbreken van interne traceerbaarheid "lopen bedrijven bij een recall grote financiële risico's omdat zij dan vaak niet kunnen garanderen dat de verontreinigde grondstof niet in een bepaalde batch producten is verwerkt", schrijft VMT.
VMT - EC constateert serieuze tekortkomingen traceerbaarheid
Lees ook
-
3
+Versterking Europese visserijcontrole is waarschijnlijk deels stap terug 16 jul 2021
-
0
+Herkomst vlees in België niet altijd goed terug te vinden 16 nov 2018
-
41
+Nederlandse grasboeren mogen EU-mestnormen overschrijden als ze beloven niet meer te frauderen 24 mrt 2018
-
12
+Gesjoemel met kip schokt Groot-Brittannië 29 sep 2017
- 0 ‘Slager is betrouwbare vleesadviseur’ 28 mrt 2014
Mijn ervaring is dat het aan een gebrek aan deskundigheid ligt en daarom dit geen prioriteit is en deze dus ontbreekt in de nvwa audits, in respect tot productsamenstelling en documentatie. Een dierenarts en voedsel hbo’r zijn daarin niet opgeleid of zeer beperkt en daarnaast als deze er nog zijn ,verkeerd geplaatst (oude stempel vleeskeurmeesters) door de reorganisaties. Ook daardoor worden recall procedures door de nvwa onvoldoende uitgevoerd en niet na gecontroleerd. Interne traceerbaarheid is een bedrijf economisch risico en valt buiten het mandaat van de nvwa