Start-up Spireaux wint de ASN Wereldprijs in de categorie 'Eerlijke handel, mode en voeding’. Het bedrijf ontwikkelde een bioreactor om lokaal, in grote hoeveelheden, spirulina te kweken. Deze zoutwateralg bevat grote hoeveelheden eiwitten, omega vetzuren, vitamines en mineralen.

Gedroogde spirulina is al op de markt als voedingssupplement, maar door de sterke smaak en geur is toevoeging van veel suiker of andere smaakmakers noodzakelijk. Spireaux oprichter Tim van Koolwijk vertelt op One World dat de algen bovendien veel voedingsstoffen verliezen door het drogen. Daarom kweekt Spireaux verse algen. Van deze verse spirulina maakt het bedrijf een smaak- en reukvrije pasta die voedingsstoffen toevoegt aan bijvoorbeeld vla, sauzen of vleesvervangers. “De vla kleurt er wel knalgroen van”, zegt Van Koolwijk. De algenpasta biedt ook een oplossing voor ouderen en kinderen die moeite hebben met eten.

Een groot voordeel van de sprirulinapasta is de duurzame productie ten opzichte van traditionele plantengewassen en eiwittenbronnen als bijvoorbeeld vlees en zuivel. In reactoren met LED-verlichting verdubbelen de cellen zich in hoog tempo. Spireaux richt zich daarnaast op de lokale productie. “Ons doel is om de reactors bij verschillende voedselproducenten neer te zetten. Op die manier creëren we een lokale productieketen en hoeven we ons product niet te transporteren”, aldus Van Koolwijk.
Oneworld - Deze bacterie maakt zelfs vla gezond
Reageer
  • Deel
Druk af