Vijf Amsterdamse horecalocaties zetten de komende 2 maanden alternatieve eiwitten op het menu.

Gasten van de restaurants Bolenius en Elements, en ook eters in de horecagelegenheden in het Deloitte-gebouw, het Cordaan-zorgcentrum en de kantines van de gemeente Amsterdam krijgen 'nieuwe' eiwitten voorgeschoteld die duurzamer en diervriendelijker zijn dan traditionele eiwitten. Op het menu staan boekweit, zeewier, Nederlandse bonen, Noord-Amerikaanse rivierkreeft en Hollandse leghaan. De nieuwe eiwitten hebben de naam 'Fab Five' meegekregen.

Het project 'Nieuwe eiwitten op de menukaart' maakt deel uit van de Green Deal Verduurzamen Voedselconsumptie van Dutch Cuisine, een samenwerkingsverband van vijftien nationale en gemeentelijke overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties. De samenwerkende partijen willen de Nederlandse vraag naar en productie van 'nieuwe' eiwitten stimuleren. Dat doen ze door niet alleen duurzamere eiwitten te serveren, maar ook uitgebreide informatie over de nieuwe eiwitten en de duurzaamheidsaspecten daarvan te verspreiden.

Zo bevatten bonen, zeewier en boekweit veel goede plantaardige eiwitten en worden deze duurzaam geteeld. De Noord-Amerikaanse rivierkreeft (een schadelijke exoot) en het Hollandse leghaantje zouden volgens de Amsterdamse restaurants minder milieubelastende en diervriendelijker bronnen van dierlijke eiwitten zijn dan die uit reguliere productiestromen. [over het waarheidsgehalte van die gedachte: zie de discussie bij dit bericht, red]
Duurzaam Bedrijfsleven - Zeewier en andere 'nieuwe' eiwitten op Amsterdamse menu's
Reageer
  • Deel
Druk af