Britse 65-plussers drinken (te) veel alcohol. Dat leidt tot onredelijk grote zorgkosten door ziektes als dementie, hersenbeschadiging en leveraandoeningen. De The Guardian spreekt van een tijdbom onder het Britse zorgstelsel.

Ieder jaar belanden er meer Britse ouderen in het ziekenhuis voor mentale en gedragsstoornissen die gerelateerd zijn aan alcoholgebruik, dan voor alcoholgerelateerde leveraandoeningen. Het aantal 60- tot 74-jarigen dat opgenomen wordt in het ziekenhuis voor alcoholgerelateerde psychische stoornissen is de afgelopen 10 jaar bijna verdubbeld, van 5.074 in 2005/2006 naar 9.492 in 2014/2015. 75-plussers lieten in die periode een stijging zien van 1.265 naar 1.881 gevallen. Deze stijgingen zijn veel groter dan de groei van de ouderenpopulatie. Het aantal mensen van 60 jaar en ouder dat werd opgenomen met het syndroom van Korsakov steeg van 149 naar 376.

Een woordvoerder van de National Health Service zegt hierover: “De effecten van alcohol leiden tot een enorme druk op het gezondheidssysteem. Er is een grote behoefte aan actie vanuit de overheid en industrie om verantwoordelijk drinkgedrag aan te moedigen en natuurlijk moeten mensen zich meer bewust zijn van hun eigen alcoholconsumptie.” In een artikel in de British Journal of General Practice roepen artsen de NHS op om de manier van signaleren van alcoholproblemen bij ouderen onder de loep te nemen. Ze adviseren huisartsen ouderen hier meer vragen over te stellen, te adviseren en door te verwijzen.
The Guardian - Older people drinking too much could create NHS ?timebomb?, says doctor
Reageer
  • Deel
Druk af