Dier&Recht eist dat er een einde komt aan de stijgende kalversterfte in de melkveehouderij. De dierenwelzijnsorganisatie richt zich met een petitie tot FrieslandCampina, de grootste zuivelproducent van Nederland. Via de zuivelsector valt meer effect te verwachten dan via de politiek, licht Frederieke Schouten van Dier&Recht toe. Volgens een onderzoek, op grond van cijfers van de Gezondheidsdienst voor Dieren, was de kalversterfte in 2015 hoger dan ooit. Circa 13,3% van de geregistreerde (geoormerkte) kalveren stierf in het eerste levensjaar, zo'n 350.000 kalfjes. In 2009 was de kalversterfte 9%, in 2014 10,8%. Volgens Dier&Recht is er een verband met de schaalvergroting in de melkveehouderij, waardoor het 'biestmanagement' tekort schiet.
Lees ook
-
3
+Sjouk het kalf – zonder vlees geen melk 30 jun 2020
-
42
+‘Wakker Dier zou zijn zegeningen moeten tellen’ 5 sep 2019
-
0
+Britse melkveehouders geven toe dat ze stiertjes zo snel mogelijk doden 27 mrt 2018
-
89
+Hele klus maar enige mogelijkheid; melkveehouderij moet geloofwaardigheid terugwinnen 26 jan 2018
-
192
+NVWA constateert structurele fraude met registratie melkvee 23 jan 2018
- 0 41.000 handtekeningen tegen kalversterfte 26 apr 2017
- 1 FrieslandCampina voorziet minder boeren, koeien buiten en grotere bedrijven 13 apr 2017
- 0 FrieslandCampina maakt 20 cent verlies per liter overproductie 30 dec 2015
- 43 De lachende gezichten bij de halfjaarcijfers van Royal FrieslandCampina 27 aug 2015
- 0 FrieslandCampina: ‘Geopolitiek is terug in de business’ 8 jan 2015
De GD 'betreurt ontstane verwarring over cijfers kalversterfte'. Die zijn door het persbericht van Dier&Recht; "een heel eigen leven gaan leiden".
Het getal 13,3 geeft het percentage gestorven kalveren op het gemiddeld aantal aanwezige kalveren op het melkveebedrijf weer. Dit getal kan dus niet gelezen worden als een sterftepercentage op het totaal aantal geboren kalveren op het melkveebedrijf. Door deze 13,3 procent te koppelen aan het totaal aantal geboren kalveren is dit getal dus niet juist geïnterpreteerd en wordt een vertekend beeld geschetst.
Ook Dier&Recht; geeft een toelichting: In 2015 werden 1.756.700 kalveren geregistreerd in het I&R systeem. De sterfte van kalveren tot 3 dagen oud die niet geregistreerd werden was inclusief alle doodgeboren kalveren 8% in 2015. Dat zijn bijna 152.800 kalveren Onder de 1.756.700 die kalveren die wel geregistreerd worden vindt ook sterfte plaats. Het grootste deel van deze uitval doet zich voor in de eerste levensweken. De Gezondheidsdienst voor Dieren stelt dat 13,3% van de op het bedrijf aanwezige kalveren van 3 dagen tot 1 jaar sterft.
Dier&Recht; neemt aan dat 8% van de sterfte plaatsvindt in de eerste 2 levensweken. Op dat moment zijn ook de stierkalveren en de nog af te voeren vaarskalveren nog op het bedrijf aanwezig. Dat zou dan gaan om 8% van 1.756.700, oftewel circa 140.500 kalveren. Melkveebedrijven houden circa 35% van hun kalveren aan voor vervanging van melkkoeien. Dat zou gaan om 614.000 kalveren. Daar sterft vervolgens naar schatting nog 5,3% van schat Dier& Recht in. Dat zou dan gaan om 32.500 kalveren ongeveer.
De stichting heeft de uitval in de periode 0 tot 3 dagen, 3 tot 14 dagen en vanaf 14 dagen tot 1 jaar bij elkaar geteld en denkt op basis daarvan dat er jaarlijks bijna 326.000 dode kalveren vanaf het melkveebedrijf naar de destructie gaan. De organisatie merkt daar bij op te hebben willen wijzen op de orde van grootte van de kalversterfte. De belangrijkste boodschap die de stichting wil afgeven is dat de kalversterfte in Nederland te hoog is en nog ieder jaar stijgt.
Weet ik, ik zou ook niet anders willen. Maar puur kostentechnisch kan het bij een ziek HF stierkalf niet uit om de veearts te laten komen als het kalf onder de €40,- op de markt opbrengt. Die extra kosten die je dan maakt zijn eigenlijk "maatschappelijke kosten" die een niet empathisch mens niet zou maken. Hoe we omgaan met maatschappelijke kosten is lastig maar ik zet graag scherp in. Weidegang? Antibiotica verminderen? Ruimte in de stal? Speelmateriaal? Moet de boer dat betalen terwijl we verplicht concurreren met landen waar men die lat anders legt?
Als de boer dat moet worden verplicht moet ook de consument worden verplicht.
Dat het niet uit kan om te investeren in je kalveren is onzin.
Een goede opfok van vaarskalveren kan zich in veelvoud terug betalen door een betere gezondheid, vruchtbaarheid en productie, en in een goed opfokprogramma draaien de stierkalveren zonder problemen mee.
Daarnaast kies je als melkveehouder ervoor melk te produceren en daarmee heb je de verantwoordelijkheid voor de afzet van kalveren. En ook voor een goede behandeling van de kalveren, dat is een maatschappelijke verantwoordelijkheid en een morele.
Ik denk dat meer dan 50% van de kalveren sterft in het eerste levensjaar. Maar dat terzijde, er is wel iets te winnen natuurlijk maar economisch heeft dat in veel gevallen weinig zin. De veearts kan bijvoorbeeld al te duur zijn. Veel melkveehouders zitten economisch zeer krap dit jaar. 1+1=2.
Ik ben absoluut voor goede behandeling van kalveren, maar ook voor goede behandeling van melkveehouders. Dus hoe lossen we dit op? Ziekenfonds voor kalveren?
Het percentage van 13,3 wat door Dier en Recht wordt genoemd is het sterftepercentage over het gemiddeld aantal aanwezig dieren op een melkveehouderij.
Op een melkveebedrijf waar honderd kalveren per jaar geboren worden is het gemiddeld aantal aanwezig kalveren veel lager omdat de stierkalveren en een deel van de vaarskalveren wordt verkocht. Stel dat het gemiddeld aantal dieren 50 kalveren is, en er 5 kalveren overlijden, sterft 5% van het aantal geboren kalveren en 10% van het aantal gemiddeld aanwezig.
De extrapolatie die Dier en Recht doet van 13,3% naar 350.000 kalveren klopt daarmee niet.
Dit neemt overigens niet weg dat de kalversterfte stijgt en verbetering nodig is. Het verband met schaalvergroting zou een rol kunnen spelen, maar tegelijk met de stijging van sterfte heeft ook het antibioticagebruik een forse daling laten zien.