In de Deense hoofdstad Kopenhagen is een 'voedseloverschottensupermarkt' geopend. In de 'Wefood'-super is alleen voedsel te koop dat 'over' is. De boodschappen zijn zo'n 30-50% goedkoper dan in normale supermarkten. De supermarkt is niet alleen bedoeld voor mensen met een laag inkomen, maar ook voor iedereen die zich zorgen maakt over voedselverspilling. Wefood heeft overeenkomsten gesloten met de Deense supermarktketen Føtex en verschillende importeurs en speciaalzaken om aan zijn producten te komen. Vrijwilligers zorgen voor de bevoorrading van de winkel.

De supermarkt is een initiatief van de NGO Folkekirkens Nødhjælp. Per Bjerre van de NGO: "Wefood is de eerste supermarkt die voedseloverschotten verkoopt in Denemarken en wellicht zelfs in de wereld". Prinses Marie van Denemarken steunt het initiatief en was aanwezig bij de opening van de supermarkt, schrijft Het Laatste Nieuws.

De Deense minister van Voedsel en Milieu, Eva Kjer Hansen vindt het "belachelijk dat voedsel zomaar weggegooid wordt. Het is slecht voor het milieu en weggegooid geld". Volgens Hansen is de supermarkt een belangrijke stap in de strijd tegen voedselverspilling. In de afgelopen vijf jaar is Denemarken erin geslaagd de hoeveelheid voedselafval met 25% te verminderen.
HLN - Eerste supermarkt voor voedseloverschotten geopend in Kopenhagen
Reageer
  • Deel
Druk af