Nog geen anderhalf jaar na de lancering stopt supermarktketen Delhaize met de verkoop van producten waarin insecten verwerkt zijn. De producten slaan niet aan bij het grote publiek. "In het begin hadden ze wel wat succes, mensen wilden het wel eens proberen. We hebben ze ook redelijk in de markt gezet met bijvoorbeeld proeverijen. Maar de grote massa bleek er niet voor te vallen. Ze verkopen niet, en dus bieden we ze in onze eigen Delhaize-winkels voorlopig niet meer aan”, stelt Delhaize.

Het is mogelijk dat Delhaize in de toekomst met nieuwe producten gaat komen. Maar over het soort producten of op welke termijn die te verwachten zijn, rept de Belgische super met geen woord. Ook bij andere Belgische supermarkten, zoals Spar, BioPlanet en Carrefour, die insectenproducten verkopen, 'loopt de verkoop traag'.

Wim Verbeke, hoogleraar landbouweconomie aan de UGent, is niet verrast over de ontwikkeling. Zowel de promotie als een milieuvriendelijk alternatief voor mensen die minder vlees willen eten, als de positionering als een jong en hip product slaan de plank mis. "In de praktijk blijkt slechts een op de drie mensen echt bereid om over te schakelen. Het is een stuk afkeer van het onbekende, de angst om nieuwe dingen te proberen", zegt hij. "Een cultuurfenomeen waait over als het niet aanslaat."
RetailDetail - Delhaize stopt met verkoop insectenproducten | belgie
Reageer
  • Deel
Druk af