In de gemeentelijke kantines van de Deense stad Randers staat voortaan verplicht varkensvlees op het menu. De gemeenteraad van de 60.000 inwoners tellende stad stemde in met een voorstel dat de kantines verplicht om "de Deense gastronomie een belangrijke plaats te geven in het aanbod, onder meer door varkensvlees te serveren naast de andere voedingswaren".

Varkensvlees neemt een belangrijke plaats in in de Deense keuken. Het besluit van Randers wordt dan ook door de verdedigers van nationale tradities gesteund, schrijft De Standaard. Tegenstanders zien het nieuwe menu als een provocatie voor de moslimgemeenschap, ondanks dat in de tekst ook staat dat "niemand verplicht mag zijn om zaken te eten die zijn geloof of religie schaadt". De Islam verbiedt het eten van varkensvlees. De vroegere minister van Integratie Manu Sareen noemde het besluit al ‘schandalig’.

De landelijke anti-immigratiepartij Danks Folkeparti, bij de verkiezingen van 2015 als tweede grootste partij geëindigd, grijpt het besluit aan voor een politiek statement. Op Facebook schrijft de partij: "Onze verkozenen in Randers hebben goed werk geleverd! De Deense Volkspartij werkt op nationaal en lokaal niveau aan een Deense cultuur, ook op gastronomisch vlak, en strijdt dan ook tegen de islamitische regels en de ongewenste regels, die opleggen wat de Deense kinderen moeten eten".
De Standaard - Deense stad verplicht varkensvlees in gemeentekantines
Reageer
  • Deel
Druk af