De Britse wijnindustrie ontwikkelt zich voorspoedig. Dat is mogelijk voor een deel te danken aan de klimaatverandering. Maar de Britse wijnbouwers slagen er onmiskenbaar in de kwaliteit van hun wijnen steeds verder te verbeteren. Recent nog werd een bubbel van het domein Ridgeview gekozen als aperitief tijdens het staatsbanket voor de Chinese president Xi Jinping. Ridgeview ligt in de Sussex Downs, waar het klimaat én de bodem sterke overeenkomsten vertoond met de Champagnestreek.

Er zijn nu zo'n 500 wijngaarden in Engeland en Wales die samen 4.500 acres beslaan, 1.821 hectare. Vorig jaar nam het aantal aanvragen voor een vergunning als wijnproducent (nodig voor wijnaccijns) met maar liefst 40% toe. Volgens experts leent zich bovendien 30.350 hectare in het land uitstekend voor wijnbouw. Dat is een gebied even groot als de Champagnestreek zelf. Het Franse champagnehuis Taittinger wacht de ontwikkelingen niet af en gaat in Kent zelf wijn maken.

"De Engelse wijnproductie heeft de afgelopen 2 jaar recordopbrengsten gezien met 4,5 miljoen flessen in 2013 en 6,3 miljoen flessen in 2014. Op grond van de laatste groeicijfers zal dit aantal nog verdubbelen, en kunnen we in 2020 de verbijsterende hoeveelheid van 12 miljoen flessen Britse wijn tegemoet zien", zegt Miles Beale van de Wine and Spirit Trade Association in The Guardian.

De Britse supers voeren met enthousiasme Britse wijnen in hun assortiment. Niet alleen omdat ze lokaal zijn, maar ook omdat ze tegenwoordig echt lekker zijn. Engeland kan echter slechts 2% van de Engelse dorst naar wijn met eigen productie dekken.
The Guardian - How English wine went from a joke to sales of 6m bottles a year
Reageer
  • Deel
Druk af