In de top-5 van grootste risico's in het Global Risks 2016 Report van het World Economic Forum (WEF) staan drie aan klimaatverandering gerelateerde risico's. Het is voor het eerst dat klimaatverandering de lijst met reële risico's voor de wereldeconomie aanvoert.

Als het niet lukt klimaatverandering een halt toe te roepen, voorspelt het WEF dat het op handen zijnde nieuwe klimaat op aarde zelfs een grotere impact zal hebben dan massavernietigingswapens, water crises, grootschalige onvrijwillige migratie en een zware schok in de energieprijzen.

Ook wijst het WEF op de elkaar versterkende effecten tussen de afzonderlijke risico's. Zo laat bijvoorbeeld de Syrië-crisis zien hoe een klimaatgerelateerd probleem een kettingreactie van onderling samenhangende gebeurtenissen kan veroorzaken met wijdverbreide geopolitieke en economische gevolgen. Margaretha Drezeniek-Hanouz, hoofd global competitiveness and risks bij het WEF, zegt op GlobalMeatNews dat de ongeëvenaarde droogte die in 2006 Syrië trof "een van de belangrijkste oorzaken van de Syrië-crisis" is. Sinds het uitbreken van de crisis verloor de Syrische vleessector 40% van zijn schapen en geiten, 30% van zijn runderen en 50% van zijn kippen. Daarmee verdwenen belangrijke eiwitbronnen voor de bevolking

"Klimaatverandering verergert meer risico's dan ooit tevoren op het gebied van water- en voedseltekorten, beperkte economische groei en verhoogde veiligheidsrisico's" zegt Cecilia Reyes, chief risk officer van de Zurich Insurance Group.
"Geopolitieke instabiliteit leidt voor bedrijven tot gecancelde projecten, ingetrokken vergunningen, onderbrekingen in de productie, beschadigde eigendommen en beperkte grensoverschrijdende geldstromen. Deze politieke conflicten zorgen er bovendien voor dat de uitdaging van het aanpakken van de klimaatverandering alleen nog maar groter wordt - door het verminderen van het potentieel voor politieke samenwerking en het inpikken van capaciteit, innovatie en tijd die nodig zijn voor klimaatbestendigheid en preventie."
The Guardian - Climate change disaster is biggest threat to global economy in 2016, say experts
Reageer
  • Deel
Druk af