'Beef is back', zegt het Amerikaanse ministerie van Landbouw. Na decennia waarin de consumptie van rundvlees gestaag afnam, eten de Amerikanen naar verwachting dit jaar voor het eerst sinds 2006 weer méér rundvlees. Naar schatting eet een Amerikaan gemiddeld dit jaar 24,7 kilo rundvlees, een half pondje meer dan vorig jaar. Dat is veel minder dan in 1976, toen de gemiddelde Amerikaan 42,7 kilo rundvlees verorberde.

De grotere honger naar rundvlees is te danken aan lagere prijzen door een groter aanbod, aanbiedingen van restaurantketens en de populariteit van eiwitrijke diëten, zoals het Paleo dieet en andere voedingshypes die minder koolhydraten en suikers promoten. "Er is absoluut sprake van een belangrijke trend om meer vlees en meer dierlijke eiwitten te eten", zegt analist Altin Kalo op Bloomberg. "En ineens is daar dat extra aanbod, dat we op de een of andere manier zullen moeten opeten."

In 2014 was de Amerikaanse rundveestapel op het laagste niveau in 60 jaar aanbeland, na jaren van droogte. Dat zorgde voor hoge rundvleesprijzen. Maar sindsdien zijn veehouders weer meer runderen gaan fokken en inmiddels is de omvang van de veestapel op het hoogste punt in 5 jaar. Dat zorgt voor lagere prijzen. Restaurantketens gebruiken de lagere prijzen om nieuwe rundvleesgerechten te promoten. Sommige kiezen daarbij voor regelrechte aanbiedingen, andere zoeken het in exclusiviteit of bijzondere smaken, zoals een burger met burger pancetta, brie en een in bourbon gepocheerde peer.

"Rundvlees zal een belangrijk deel uit blijven maken van het Amerikaanse voedingspatroon", zegt Edithann Ramey, vice-president marketing van hamburgerketen Chili's.
Bloomberg - Red Meat, It's What's for Dinner Again
Reageer
  • Deel
Druk af