Dat schrijft National Geographic over een onderzoek dat vrijdag uitkwam op Science.

Het jongste geologische tijdperk tot gisteren was het Holoceen, de periode sinds de laatste IJstijd. Het Holoceen wordt gekenmerkt door relatief warm weer. In de periode daarvoor, het Pleistoceen, wisselden koude en gematigde perioden elkaar af. De Nederlandse delta heeft zich pas daarna, tijdens het Holoceen, gevormd.

In 2000 sprak de Nederlandse chemicus Paul Crutzen dat de impact van het menselijk handelen op aarde is door de enorme bevolkingsgroei en de economische ontwikkeling in de industriële landen zo groot is "dat er een nieuw geologisch tijdvak is ontstaan." Hij en zijn co-auteur Eugene Stoermer noemden het nieuwe tijdvak het Antropoceen.

De onderzoekers probeerden de afgelopen jaren een eenduidige definitie vast te stellen voor het Antropoceen. In hun vandaag in het Science uitgebrachte bevindingen zeggen ze dat het overduidelijk is dat het Antropoceen verschilt van het Holoceen. “De mens verandert de planeet, ook de langdurige, wereldwijde geologische processen, in een toenemend tempo”, stellen ze. Die veranderingen zijn inmiddels zichtbaar in aardlagen en in sedimentafzettingen. Daarin zijn steeds vaker ‘nieuwe’ materialen als aluminium, beton en kunststoffen terug te vinden die samen ‘technofossielen’ vormen. Ze stellen vast dat de bodemerosie en sedimentafzetting nadrukkelijk de sporen van menselijk handelen dragen en overal op aarde zijn terug te vinden. Ook het gebruik van fossiele brandstoffen is in aardlagen terug te vinden. De biologische populaties en hun relaties op aarde zijn drastisch gewijzigd door het verlies aan biodiversiteit en meer soorten uitsterven en worden bejaagd dan ooit te voren.

De onderzoekers stellen voor het begin van het Antropoceen in de jaren '50 van de vorige eeuw te laten beginnen. Vanaf toen maakte de soort mens en zijn door technologische kracht gedreven consumptie een snelle groei door.
NationalGeographic - Crutzen had gelijk: Antropoceen aangebroken - National Geographic Nederland/België
Reageer
  • Deel
Druk af