Hoewel een uitbraak van een besmettelijke ziekte op een cruiseschip regelmatig de krantenkoppen haalt, komt zo'n uitbraak toch maar zelden voor.

Uit een rapportage van de Amerikaanse Centers of Disease Control and Prevention (CDC) blijkt dat cruiseschepen verantwoordelijk zijn voor 0.01% van de in de VS gerapporteerde uitbraken van besmettelijke ziekten. Tussen 2008 en 2014 waren er slechts 133 uitbraken op de meer dan 29.000 reizen in die periode. "Dat is 0,5%", aldus hoofdonderzoeker Amy Freeland op U.S. News. Van de 74 miljoen cruisegangers werd 0,18% ziek, van de 28 miljoen bemanningsleden 0,15%. Sinds 1990 is het aantal ziektegevallen gedaald van 29 naar 22 per 100.000 passagiers.

Ongeveer 92% van de uitbraken is te wijten aan het norovirus. De overige uitbraken van besmettelijke ziektes aan boord zijn aan bacteriën toe te schrijven, vooral aan E.coli, aldus Freeland. De teruggang is volgens Freeman aan twee factoren te danken: de cruise-industrie die er steeds beter in slaagt uitbraken te voorkomen en in de hand te houden. Daarnaast blijken de voorschriften van het Vessel Sanitation Program van het CDC effectief. Dit programma bevat aanbevelingen voor de schoonmaakprocedures en de te gebruiken desinfecteermiddelen op schepen.
US News - Fewer Cruises Rocked by Gastro Illness Outbreaks: CDC
Reageer
  • Deel
Druk af