Trends als clean eating en andere diëten waarbij hele voedselgroepen uit de voeding geweerd worden, kunnen leiden tot een generatie mensen met een verhoogde kans op osteoporose. Daarvoor waarschuwt de Britse National Osteoporosis Society na onderzoek. Daaruit blijkt dat één op de vijf van de 2.000 ondervraagden een bepaalde periode zuivel uit het voedingspatroon heeft geweerd of nog steeds doet. Daardoor bestaat het risico dat er tekorten ontstaan aan bepaalde nutriënten als dit onvoldoende wordt gecompenseerd vanuit andere voedingsmiddelen. “Als we geen actie ondernemen, gaan we een toekomst tegemoet waar gebroken botten de norm worden”, aldus hoogleraar Voeding Susan Lanham-New.
Three million young adults putting their future health in danger | National Osteoporosis Society
Lees ook
-
17
+Trends voor 2019: decadentie, maar ook meer inclusiviteit 17 dec 2018
-
12
+Van minder kauwen kregen we een andere kop 8 sep 2017
- 0 Heel verschillende boeren leren van elkaar 17 okt 2016
- 0 Weight Watchers ‘te hard werken’ voor Amerikanen, beurskoers daalt 1 mrt 2016
-
0
+Voedingsexperts over de dieet-trends van 2016 23 jan 2016
Dick, ik verwijs nogmaals naar de pot met korrels zout voor het broodnodige realisme. Als je er serieus iets over wilt melden, dan graag op een manier die niet Zembla maar wat meer BBC-waardig is.
Dit is reuze vermoeiend. Ik zet dan ook een punt. Jij hebt al het podium gekregen om te zeggen wat je wilde, dus hebt niets te klagen.
Hou toch eens op om iedereen overal bij te slepen. Van Hooijdonk heeft niets met dit onderzoek te maken. Of wel soms?
En wetenschappers? Jazeker, die zitten ook heel erg vast in hun eigen frames. Maar dan is dat het onderwerp van gesprek. Niet dat het criminelen zijn. Dat maak jij ervan, waarde Dick.
Ach, daar hebben we complotverdenker Veerman weer.
Schei toch een keertje uit met die flauwekul! Wie "insinueert" er nu meer, Dick:
wetenschappers die mensen bang maken voor o.m. osteoporose als je van melkproducten zou afzien, of iemand die vraagtekens zet bij de onafhankelijkheid van wetenschappers met meerdere petten op?
Dick #6, wat ben je toch weer bezig met al die hele en halve insinuaties. Ik hoop dat het je heeft opgelucht en wijs lezers op de zoutpot met korreltjes.
Dick Belderbos Nu ja, het ageren van Van Hooijdonk dat men liever frisdrank drinkt dan melk, valt nog te begrijpen. Liever melk dan frisdrank, aan die laatste heb je écht niets. Je hebt een jeugd die 'clean' eet en die 'vies' eet. Liever clean eten lijkt me, van al dat ongezonde frisdrank, snoep, koek, suikerachtige zaken op (wit)brood krijg je ook stapels klachten vroeg of laat.
Overigens, melk #1 leverancier van vitamine A volgens Van Hooijdonk? Waar haalt hij dat vandaan? In de (door het VC) aanbevolen magere melk of halfvolle melk zit tussen de 0 en 1% ADH per 100gram, in door officiële instanties afgeraden volle melk zit per 100 gram 3%. Vooruit, als je een liter volle melk drinkt dan heb je al 30% ADH binnen, van de halfvolle moet je dan 3 liter drinken. Zou die hoogleraar de hele dag door halfvolle melk drinken om zo'n uitspraak te kunnen doen? Ik eet liever een eitje of soms twee (foei!), daar zit minstens 20x zoveel vitamine A in. Dat schiet tenminste op. ;)
Telkens weer grappig te lezen hoe "melk & dierlijk eiwit-centered" dit soort verhalen zijn.
Men gaat uit van het weglaten van melkproducten en vlees ipv. bijvoorbeeld bonen en noten.
Men gaat daarmee - conventioneel gedacht uiteraard niet geheel onlogisch - uit van de bestaande meest gebruikelijke diëten, zoals bijvoorbeeld ook van Hooijdonk: “Melk is de nummer één leverancier van nutriënten als calcium, fosfor, kalium en de vitamines A, B12 en B2. En voor de dagelijkse inname van magnesium, jodium en zink staat melk op de tweede plaats.”
"Als eiwitleverancier komt melk op de tweede plaats, na vlees. Dierlijke producten zoals vlees, eieren en zuivel leveren 35 procent van de eiwitten in het eetpatroon."
Men beschrijft het "Ist" als ware het een "Soll".
Dat we inmiddels bijvoorbeeld tevens een mede op de methaanproductie gestoeld klimaatprobleem hebben ontgaat deze fossiele wetenschappers kennelijk.
Waarbij in het geval van van Hooijdonk toch wel wat vraagtekens gezet kunnen worden bij zijn onafhankelijkheid: Buitengewoon hoogleraar Zuivelkunde vanwege de Nederlandse Zuivel Organisatie aan Wageningen University & Research en directeur R&D FrieslandCampina.
Nogmaals: de WUR gooit zijn geloofwaardigheid - én die van de voedingswetenschap! - te grabbel door zijn innige verstrengeling met o.m. Campina en Unilever, tot op het hoogste niveau.
Telkens weer blijkt: U vraagt, wij draaien.