In China is een nieuw voedselveiligheidsschandaal aan het licht gekomen. Bij 35 restaurants in heel China blijkt papaverpoeder als smaakmaker gebruikt te zijn. Vijf restaurants worden strafrechtelijk vervolgd, 30 andere worden nog nader onderzocht door de voedselveiligheidsautoriteiten, meldt New York Times. Ook een populaire restaurantketen in Beijing behoort tot de verdachten. De keten claimt zich niet bewust te zijn geweest het illegale poeder te hebben ingekocht.

Papaverpoeder wordt gemaakt van de gemalen vruchtdozen van papavers uit de opiumteelt. In het poeder zitten grotere hoeveelheden opiaten, zoals morfine en codeïne, dan in maanzaad dat bijvoorbeeld op broodjes of bagels gebruikt wordt. Het poeder is in China gemakkelijk verkrijgbaar en kost zo'n $60 per kilo. Over het algemeen wordt het gemengd met chili-olie en andere smaakgevers, waardoor het lastig te ontdekken is zonder laboratoriumonderzoek.

Of papaverpoeder klanten een merkbare 'high' bezorgt en of het verslavend werkt, is niet duidelijk.
New York Times
Reageer
  • Deel
Druk af