Amerikaanse overheidsfunctionarissen verlaagden vorige week de hoeveelheid water die uit de delta's van de Sacramento- en San Joaquin rivieren opgepompt wordt. Dat deden ze om de met uitsterven bedreigde Delta smelt (een visje, verwant aan de spiering) te beschermen. Als gevolg van de ingreep krijgen zo'n 25 miljoen Californiërs en boeren tijdelijk minder water geleverd.

Californië kampt al voor het vijfde opeenvolgende jaar met grote droogte. De afgelopen weken joegen er een aantal regenstormen over de staat. Die toevloed van water willen de Californische waterautoriteiten gebruiken om hun lege reservoirs aan te vullen. Dus draaiden de grote pompen in de delta's op volle kracht.

Dat viel bij de federale Wildlife Services in verkeerde aarde. Met het modderige water als gevolg van de regenstormen dreigen ook veel visjes in de pompen te verdwijnen. De Delta smelt (Hypomesus transpacificus) geldt al jaren als het symbool van de Californische 'wateroorlogen'. Boerenvertegenwoordigers maken zich ongerust over het besluit. "Het is wel heel erg zorgelijk, vooral in een periode dat we zoveel mogelijk water zouden moeten opvangen", zegt Ryan Jacobsen van het Fresno County Farm Bureau. Vooralsnog gaan de visjes echter boven de boeren. Gouverneur Jerry Brown, die de staat een verplichte waterbesparingsdoelstelling van 25% oplegde, steunt de maatregel.
Phys.org - California temporarily curbing water to spare vanishing fish
Reageer
  • Deel
Druk af