Personen die veel dierlijke eiwitten eten, genereren tweemaal zoveel broeikasuitsoot als mensen die veganistisch eten. Dat zou blijken uit onderzoek van het WWF.

Het WWF vergeleek zeven verschillende eetpatronen, waaronder die van veganisten, flexitariërs, carnivoren en 'eiwitverslaafden' op broeikasgasemissies. De natuurbeschermers berekenden de impact van dierlijke en plantaardige producten. Er werd bij de berekening ook rekening gehouden met transport en verpakking van voedingsmiddelen.

Het eetpatroon van de 'eiwitverslaafde', bestaande uit veel vlees, zuivel en eieren, had de meeste CO2 emissies (2350 kg CO2 per jaar). Dit is dezelfde hoeveelheid CO2 uitstoot als een autorit van 11.700 kilometer. Een veganist met een dieet van alleen plantaardig voedsel bleek een CO2 uitstoot van minder dan de helft daarvan (1124 kg) op te leveren, te vergelijken met een autorit van 5.600 km. Het eetpatroon van de flexitariër, bestaande uit 300 gram vlees per week, 70 gram vis en groenten, zit daar tussen in (1495 kg CO2). Dit eetpatroon komt overeen met de uitstoot van een autorit van 7.500 kilometer.

Opvallend blijft dat ook het WWF de schadelijkheid van dierlijke eiwitten blijft uitdrukken in CO2- uitstoot. De totale landbouw is verantwoordelijk voor circa 30% van de CO2 uitstoot op aarde. Het beslag op water, land, stikstofvervuiling en fosfaatuitspoeling is echter vele malen groter.
VILT - Vlaams infocentrum land- en tuinbouw - WWF berekent CO2-uitstoot van zeven eetpatronen - VILT
Reageer
  • Deel
Druk af