In Londen betoogden boeren tegen de dalende trend in de prijzen voor primaire landbouwproducten. Ze willen dat de Britse regering met maatregelen komt die hen door hun problemen op korte termijn helpt.

De boeren vinden dat supermarkten en de verwerkende industrie hen uitknijpen en voor een neerwaartse prijsspiraal zorgen. “Van de overheid krijgen we soudbites te horen. Ze zeggen dat ze luisteren en dat ze aan een plan werken dat de strategie voor de volgende 25 jaar uitstippelt, terwijl heel wat boeren zich afvragen hoe ze de komende 12 maanden gaan overleven”, zegt David Handley, de voorzitter van Farmers For Action in The Telegraph.

Volgens Handley is het niet ondenkbaar dat in 2016 20% van de boerenbedrijven failleert. “De leegloop van onze sector is ontstellend. In 1995 telden Engeland en Wales nog bijna 30.000 melkveebedrijven, vandaag zijn dat er minder dan 10.000. Hetzelfde geldt voor andere landbouwsectoren. De overheid moet eens goed nadenken welke kant ze op wil met het Britse platteland”, vindt Handley.

Zonder boeren zal er immers een soort plantsoenendienst voor het landschap moeten worden gecreëerd.

Het Britse ministerie van landbouw zegt te werken aan maatregelen die de productiviteit en de concurrentiekracht van de landbouw moeten verhogen. Zonder de lange termijn is er geen korte en zonder de korte geen lange. Het is een eeuwig dilemma waartussen nu eenmaal slachtoffers vallen, lijken de beleidsmakers onuitgesproken te willen zeggen.
Telegraph - Farmers march on London in latest cry for help for embattled industry
Reageer
  • Deel
Druk af