Brazilië overweegt een tijdelijke antidumptaks op te leggen aan Europese diepvries-aardappelproducten. Dat zou de volgende stap zijn in de 'frietenkwestie' tussen de twee economieën. Door de antidumptaks zullen import-frieten zo'n 40% duurder worden. Daardoor worden ze commercieel oninteressant.

De kwestie begon vorig jaar toen de lokale producent Bem Brasil Alimentados een klacht indiende omdat Europese aardappelproducenten uit Nederland, België, Frankrijk en Duitsland hun diepvriesproducten tegen dumpprijzen af zouden zetten op de Braziliaanse markt. Het bedrijf constateerde dat de prijzen die de Europese exporteerders rekenden 18% tot 41% onder de tarieven lagen die voor export naar Groot-Brittannië golden.

De Europese aardappelproducenten wijzen de beschuldiging af; de klacht zou zijn ingegeven door Bem Brasil Alimentados' groeiambities. Als verweermogelijkheid tegen de mogelijke antidumpingstaks overweegt de Europese aardappelindustrie een belangenvereniging op te richten met lokale betrokkenen als invoerders, retailers en verwerkers. Die kan wijzen op het belang van de invoer voor de lokale bevolking en het gevaar dat een extra invoerheffing de inflatie kan aanwakkeren.
RetailDetail - Brazilië wil Belgische en Nederlandse friet wegbelasten
Reageer
  • Deel
Druk af