Gemiddeld eten Nederlanders 1 gram peulvruchten per dag. Ongeveer tien procent van de Nederlanders komt tot 8 gram per dag. Dat betekent dat de gemiddelde Nederlander 10 keer zo weinig peulvruchten eet als de gemiddelde Amerikaan, vertelde Adam Sterling, van de Amerikaanse ambassade, tijdens een proeverij en promotiebijeenkomst over peulvruchten van Amerikaanse bodem, in het kader van het Internationale Jaar van de Peulvrucht (IYP).

Bij die gelegenheid 'verklapte' Gerda Feunekes, directeur van het Voedingscentrum, dat peulvruchten ook terugkomen in de nieuwe Schijf van Vijf die op 22 maart wordt gepresenteerd. "Daar staan ze al sinds 1953 in en daar blijven ze." Op grond van de recent gepubliceerde Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad gaat het advies zijn om wekelijks peulvruchten te eten. Peulvruchten hebben veel gezonde eigenschappen, zoals de hoeveelheid eiwit (circa 25%), vezel (circa 20%), vitamines en mineralen (ijzer) waardoor ze ook een goede en duurzame vleesvervanger zijn,

De omzet van verschillende bonensoorten zit, ondanks de lage consumptie door de gemiddelde Nederlander, de afgelopen jaren al in de lift. "In Nederland nam de totale afzet met zo’n 8 procent toe", zegt Nicole Freid, Directeur Marketing & Innovatie bij HAK.

Marktleider HAK groeide zelfs nog harder, met zo'n 14%. "Nederlanders blijken graag vast te houden aan een bepaalde menuroutine en vinden het moeilijk om ineens geheel nieuwe gerechten te maken. Daarnaast weten veel Nederlanders nog niet hoe je lekker bonen kunt eten. Ze hebben werkelijk geen idee. Zo ontstond het 'bonen erbij' idee. Je hoeft het vaste weekmenu niet totaal om te gooien, maar je kunt bestaande gerechten wél rijker, voedzamer en gevarieerder maken met bonen erbij. En dat blijkt aan te slaan. Toegankelijke dagelijkse inspiratie dus. We zijn met deze succesvolle campagne de belangrijkste driver achter de categoriegroei", aldus Freid. Ze verwacht dat het aandeel van bonen in de categorie groenteconserven binnen nu en 5 jaar zal stijgen van 35 naar 40%.
VoedingNu - ?Nederlander consumeert 1 gram peulvruchten per dag, ruimte voor groei?
Reageer
  • Deel
Druk af