Zowel boerenvakbond NVV als boerenkoepel LTO Nederland reageren negatief op de instelling van de commissie Nijpels die een advies moet uitbrengen over de toekomst van de veehouderij in Nederland. NVV en LTO vinden het een vorm van 'praten over ons, zonder ons'.

De NVV zegt verrast te zijn over het instellen van de Commissie door staatssecretaris Martijn van Dam. "Met name het feit dat er géén vertegenwoordiger uit de veehouderij in de Commissie zit verbaast de NVV."

LTO vindt de commissie Nijpels onnodig. "Het is de zoveelste commissie. Ik vraag me echt af wat dit kan toevoegen aan alle initiatieven die al in de markt worden genomen", zegt voorzitter Albert Jan Maat.

Ook Maat hekelt het feit dat er geen enkele veehoudersvertegenwoordiger in de commissie zit. "Het is over u, maar zonder u. Dit is regentesk en toont het gebrek aan focus aan dat we al langer vaststellen bij het ministerie van EZ", stelt Maat die een eigen boerenministerie bepleit.

De commissie Nijpels is reeds door verschillende veehouderij- en dialoogcommissies voorafgegaan, waaronder de commissies Wijffels, Veerman en Alders. De adviezen zijn altijd papieren tijgers gebleken waar druk over gesproken werd.

Op haar Facebookpagina toont oud-LTO-bestuurder en boereninnovator Annechien ten Have zich zeer teleurgesteld over de nieuwe Commissie. Zij schrijft: "De regering is de weg kwijt en zoekt haar uitweg in een commissie. Die komt vast na de zomer met z'n bevinding en dan is het bijna weer verkiezingen. Dan doen we met z'n allen even helemaal niks en kunnen we met een nieuw kabinet op naar de volgende praatcommissie. En ondertussen die voorlopers en mensen die wat willen maar door laten ploeteren in de modder....."
Nieuwe Oogst - LTO ziet niets in commissie Nijpels - NieuweOogst.nu
Reageer
  • Deel
Druk af