Eten in het donker zorgt er voor dat we minder eten en kan dus helpen om af te vallen. Dat concluderen wetenschappers van de Universiteit van Koblenz naar aanleiding van een experiment met 90 proefpersonen. Vijftig proefpersonen werden geblinddoekt; de 40 in de controlegroep mocht gewoon blijven kijken.

Beide groepen kregen 3 bakjes met 95 gram ijs voorgezet, in de smaken kers, karamel en vanille. Na 15 minuten werd gewogen hoeveel ijs er daadwerkelijk gegeten was.

Uit de resultaten bleek dat de geblinddoekte proefpersonen minder ijs hadden gegeten dan de 'ziende'. Gemiddeld aten de 'blinde' deelnemers 106 gram ijs tegen 116 gram door de proefpersonen zonder blinddoek. Opvallender was dat de geblinddoekte proefpersonen dachten meer ijs gegeten te hebben dan ze in werkelijkheid gedaan hadden. Hun perceptie was dat ze 197 gram ijs op hadden. Bij de 'ziende' deelnemers lag de zelf geschatte hoeveelheid op 159 gram. Ook beoordeelden de geblinddoekte proefpersonen het ijs als minder lekker dan de 'zienden'.

Volgens de wetenschappers slaan we bij eten in het donker de 'cefale fase' van de vertering over. Dat is wanneer je, bij het zien van eten, letterlijk het water in de mond loopt en spijsverteringssappen alvast loskomen. Als je het eten niet ziet, realiseert je lichaam zich gewoon op tijd wanneer het vol zit slaat het zich niet leiden door de herinnering van een vol gevoel bij een leeg bord.
Independent - The best way to lose weight (and you don't have to cut anything out your diet)
Reageer
  • Deel
Druk af