In Alaska heeft de klimaatverandering, behalve een aantal negatieve gevolgen, ook een gunstig bijeffect. Door de opwarming komt lokaal verbouwd, vers voedsel onder handbereik.
Op de voorheen onherbergzame toendra verbouwt boer Tim Meyers inmiddels al tien jaar op 6 hectare biologische groenten en fruit. Meyers werkt met name in kassen, maar zegt door de opwarming ook aardappelen, boerenkool en andere koolsoorten in de volle grond te kunnen verbouwen. "Jaren geleden was de grond tot in de derde week van mei keihard bevroren en bleef het zolang ook vriezen. Daar was dit jaar geen sprake van", aldus Meyers op NPR. In 2014 lag de gemiddelde temperatuur in zijn regio op 1,67 graden Celsius boven nul, meer dan 3 graden hoger dan het langjarig gemiddelde.

De mensen in de regio rond het 6.000 inwoners tellende Bethel, oorspronkelijk jager-verzamelaars, zijn de laatste jaren vooral afhankelijk geworden van per vliegtuig aangevoerd - en dus duur - eten. Dit jaar verbouwde Meyers zo'n 45.000 kilo verse groenten en fruit. Volgend jaar hoopt hij zijn streekgenoten het dubbele aan lokaal, goedkoper en vooral verser voedsel te kunnen bieden. Dankzij de klimaatverandering dit keer.
NPR - Rising Temperatures Kick-Start Subarctic Farming In Alaska
Reageer
  • Deel
Druk af