De 12-jarige Australische jongen Cian was nagenoeg blind. Artsen wisten niet waardoor het kwam, schrijft het AD. Ze hadden het wel kunnen weten, maar keken er overheen. Sian leed aan een vitamine A-tekort, maar daar zouden artsen niet op letten in een weldoorvoede samenleving. De jongen at voornamelijk chips, cola, brood en kip. Dat vult goed, maar voedt niet voldoende, zegt het bericht met zoveel woorden. Na de diagnose van een specialist - professor Stephanie Watson - kreeg Cian een completere voeding met groenten. Resultaat: hij kan weer zien en dat vergde verder geen ingrepen.
AD - Jongen (13) wordt blind door verkeerd eetpatroon
Lees ook
-
1
+Sla met gezonde gele blaadjes 12 nov 2024
-
7
+Nog altijd ernstige groeistoornissen bij kinderen door ondervoeding 15 dec 2019
-
2
+Unicef: ‘1 op 3 jonge kinderen krijgt niet de juiste voeding om te groeien’ 15 okt 2019
-
6
+Van alle thuiswonende ouderen is 5 à 10% ‘onzichtbaar’ ondervoed 7 jun 2019
-
11
+‘Malnutrition’ treft 3 miljard mensen 29 sep 2016
Enno bij te hoge inname wordt alles toxisch. Problemen door ‘teveel’ retinol zijn uiterst zeldzaam en wordt (net zoals ook bij ‘veel’ vitamine D) zwaar overschat. Het echte gevaar schuilt juist in tekorten; miljoenen mensen lopen ermee rond. In water oplosbare vitaminen hebben juist retinol nodig om goed te worden opgenomen. Vandaar de huidige cavalcade aan gezondheidsproblemen en chronische ziektes.
De kletskoekjes etende dames Keuvel en Klessebes van het VC houden door de hysterici van de Gezondheidsraad een onwrikbaar diep geloof in hun miniscule ADH adviesjes en al lang achterhaalde – slechte – studies zoals ondermeer van Kenneth J. Rothman uit 1995 en die van Jane Brody. Naar het waarom kan ik slechts gissen, twee jaar later werd namelijk vastgesteld dat een drie weekse dagelijkse dosis van zelfs 9000 mcg niet teratogeen is, dus geen afwijkingen aan de foetus vertoonde.
Een Italiaans onderzoek van 1999 vond zelfs geen aangeboren afwijkingen bij 120 kinderen wier moeders dagelijks 15.000 mcg namen en sommige deelneemsters die het nog bonter maakten (met 90.000 mcg) ontdekten ook geen geboorte defect bij hun nakomelingen. Als ‘teveel’ retinol zo gevaarlijk is; hoe konden de poolvolken dan eeuwenlang zo gezond zijn en inmiddels nu ze de westerse hap eten niet meer?
Ze aten voor 90 % dieren: vooral de ingewanden, nieren, hart, lever, – vet als de pest en niets ging verloren. En bedenk ook dat daarin ook veel cholecalciferol zit dat gebonden is aan retinol voor een optimale opname.
Theo #02.5: Retinol, vitamine A zoals het voorkomt in dierlijke producten is toxisch bij te hoge inname. Voor peuters en kleuters wordt geadviseerd het gebruik van leverproducten te beperken. Aan zwangere vrouwen is het advies om geen supplementen met vitamine A te slikken en om lever(producten) te vermijden. Bron: voedingscentrum
Bèta-caroteen zoals dat in planten voorkomt is niet-toxisch. Een gewoon, gezond menselijk lichaam zet naar behoefte bèta-caroteen om in vitamine A.
Mensen met opname of omzettingsziektes, waarop jij onder andere doelt, die mensen kunnen maar beter onder controle van de huisarts een supplement met een gecontroleerde hoeveelheid vitamine A nemen, vind ik, dan dat ze ongecontroleerd lever gaan eten met het risico van een toxische te hoge inname van retinol.
Vitamine A goed voor o.a. de ogen, noemde de ontdekker er van McCollum niet voor niets retinol. β-caroteen als ‘pro-vitamine A’ is geen echte retinol. Dat zit, of inmiddels eigenlijk zat, alleen in dierlijk VV. Het veel gebruikte advies van ‘voedings(des)kundigen’ dat je met wortels en nog wat andere groenten je vitamine A behoefte wel dekt is ziekmakend.
De conversie door ons lichaam naar retinol is te beperkt om daar voldoende gezondheidsvoordeel uit te halen. Vier eenheden leveren bij gezonde volwassenen slechts één deel retinol. De omzetting van β- caroteen gaat bij kinderen nog gebrekkiger. Bij baby’s en kleuters en diabetici en mensen met een schildklieraandoening gebeurt er helemaal NIETS. Zij kunnen hun vitamine A behoefte alleen uit dierlijk VV halen, maar we weten dat dit vet is gedemoniseerd door de Gezondheidsraad en prof. M. Katan et al.
Alcohol, medicijngebruik, zwaar fysieke inspanningen, teveel ijzer, bovenmatige inname van onverzadigde vetzuren en zinkgebrek staan de conversie nog meer in de weg. Bij conversie van β-caroteen zijn galzouten nodig, met geen of te weinig vet lukt het dus niet, daarom doen we jus over wat de Hollandse pot schaft en een lapje vet vlees er bij.
Conclusie:
β-caroteen is een mini-ietsiepietsie beter dan helemaal niks. Voor zoden aan de dijk moet je aan de lever(worst), eieren en zuivel van buiten grasetend vee en vet van buiten in de modder badderende varkens. Of een supplement.
Boerenkool, broccoli, spinazie, worteltjes, abrikozen, zoete aardappel, andijvie, sla, tomaten en peterselie, zouden deze Australische jongen goed hebben gedaan. Die groenten bevatten bèta-caroteen (ook wel provitamine A genoemd).
De uitzondering bevestigd de regel..
zie link onderaan :
Although rare in developed countries, vitamin A deficiency and keratomalacia may occur secondary to conditions associated with impaired absorption, storage, or transport of vitamin A, such as celiac disease, ulcerative colitis, cystic fibrosis, liver disease, or intestinal bypass surgery and any condition that affects absorption of fat-soluble vitamins.
http://www.webmd.com/eye-health/keratomalacia