Woningen in de directe nabijheid van een wijngaard, graanveld of boomgaard zijn een 'verontrustend stofnest vol pesticiden'. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek door de Franse milieu-organisatie Générations Futures. In de 22 onderzochte huizen is sprake van een ware 'cocktail' aan bestrijdingsmiddelen.

Gemiddeld troffen de deelnemers in hun huis, waar ze met een speciaal geprepareerde 'stofzuiger' doorheen gingen, 20 verschillende gewasbeschermingsmiddelen aan. In de buurt van boomgaarden 23, bij wijngaarden 26 en bij graanvelden 14. In totaal werd de inhoud van de stofzuigerzakken op 61 verschillende actieve stoffen getest, waarvan er 39 mogelijk endocriene verstoorders zijn. Bij de aangetroffen middelen zijn zelfs stoffen gevonden die al jaren verboden zijn. Er bleek een groot verschil te zijn tussen de hoeveelheid stof in de zomer (wanneer veel gespoten wordt) en de winter (meting januari 2016).

Wat zijn de consequenties voor de bewoners? Daar waagt niemand zich aan. De afgelopen jaren zijn de eerste rechtszaken gevoerd waarbij ziektegevallen gerelateerd zijn aan bestrijdingsmiddelen. De boeren spuiten ondertussen gewoon door, zoals ze dat al tientallen jaren doen. De bewoners? Zij beginnen zich te roeren. Vandaag bood Marie-Lyse Bibeyran in de Gironde een door 84.000 mensen ondertekende petitie aan aan de prefect. Alle landbouwzones dicht in de buurt van scholen, sport- en activiteitencentra waar kinderen komen zouden biologisch moeten worden.

Nu geldt voor veel ouders nog een simpel devies: spuit de buurman gewoon vanaf zijn tractor in zijn gewone kleding, dan mogen de kinderen buiten blijven spelen. Heeft hij zijn ruimtepak aan, dan moeten ze acuut naar binnen.
Le Monde - Les riverains des champs sont exposés à un cocktail de pesticides
Reageer
  • Deel
Druk af