Gentse wetenschappers ontdekten bij toeval een enzym dat een gezonder soort 'suiker' produceert: kojibiose.

Kojibiose kan klassieke zoetstoffen als sucrose en fructose vervangen. Het smaakt zoet, levert weinig calorieën, vormt geen bedreiging voor de tanden en zou als een prebioticum de bacteriën in de dikke darm kunnen stimuleren. De onderzoekers kwamen de kojibiose bij toeval op het spoor. "Toen we de eigenschappen van een bepaald enzym aan het bestuderen waren, merkten we plots dat het heel kleine hoeveelheden kojibiose vormt", zegt de Gentse hoogleraar Tom Desmet. Met het oog op de gunstige eigenschappen van kojibiose, is hij vervolgens op zoek gegaan naar manieren om het enzym meer kojibiose te laten maken. Dat is gelukt door het enzym biotechnologisch te manipuleren.

"Samen met een aantal bedrijven werken we aan de suiker van de toekomst. Het resultaat van onze testen is alvast veelbelovend”, besluit Desmet. De ontdekking is beschreven in Chemical Communications.

Flanders Food zette begin dit jaar de vindingen op het gebied van suikervervangers op een rij. Daaruit blijkt dat de nieuwe Vlaamse suikerontdekking voordelen heeft boven de eveneens Belgische suikervervanger Tagatose die laxatieve effecten heeft en zijn claims op - onder meer prebiotische - gezondheid niet kan waarmaken.
De Morgen - Gentse wetenschappers ontwikkelen caloriearme suiker die je tanden niet aantast
Reageer
  • Deel
Druk af