Voedselbank S.O.S Hulpbetoon in het Belgische Mechelen stopt met het uitdelen van voedselpakketten omdat klanten te kieskeurig zijn. De medewerkers vinden steeds vaker weggegooid voedsel op de nabijgelegen parkeerplaats. Hierdoor raken ze gedemotiveerd en ook voelen ze zich gekwetst door de mentaliteitsverandering van de klanten die producten weggooien. ''Basisproducten zoals rijst vinden sommigen te gewoontjes'', vertelt voorzitter Patrick Nolf. Een deel van de klanten weigert bepaalde producten, maar anderen gooien ze gewoon weg. S.O.S Hulpbetoon vertrekt uit het huidige pand en gaat niet meer op zoek naar een nieuwe behuizing. Ook andere Belgische voedselbanken klagen over klanten die voedsel weggooien.
Lees ook
- 0 Concurrentie op de anti-voedselverspillingsmarkt 27 jun 2021
-
4
+Albert Heijn helpt Belgen minder vlees te eten 2 mrt 2018
- 0 Zeer giftige dodemansvingers groeit zelfs in hartje Amsterdam 30 mei 2017
- 3 Vlaamse baby’s moeten al leren bewegen 21 dec 2016
- 1 Bestel overgebleven restaurant-eten bij Get Chef’s 22 jun 2016
- 0 Allergeenvrije ragout voor de Voedselbanken 18 dec 2015
- 0 Belgische landbouw afhankelijk van kernenergie en fossiele brandstof 22 sep 2014
- 0 Belgische kippenprijzen onderuit 15 okt 2013
- 0 Akkoord in België tegen arbeidsfraude in vleessector 9 mei 2013
- 10 1.900.000.000 zakjes aardappelen wachten op een klant 16 feb 2012
Hahaha, ja zeep is zeep, of het nu in een flesje of tablet zit, maar ik snap de mensen die voor voedsel komen heel goed dat ze die dingen dan afslaan.
Dat klopt Astrid. Ze worden wel aangeboden aan de voedselbanken en weggooien staat natuurlijk niet op hun agenda. De medewerkers zeggen dan dat je die tabletten kunt gebruiken om aangebrande pannen en andere zeer vuile potten door een nacht in te weken ermee schoonkrijgen. Je kunt zelfs je toilet of stoep ermee schoonmaken.
Vaatwastabletten lijken me nu ook geen product om in een voedselpakket te stoppen?
De Voedselbank in Raalte kampt ook met dit fenomeen. Men werkt nu met onze lijst om de afnemers te vertellen wat HALAL is of niet bijvoorbeeld. Veel afnemers met islamitische achtergrond stellen dit erg op prijs. Men kan ter plaatste ruilen, hoewel het aanbod beperkt is. Alles hangt af van de motivatie van de getrainde vrijwilligers. Men is afhankelijk van het aanbod natuurlijk en die varieert sterk. Kaas dat ingevroren is geweest ziet er ook anders uit maar smaakt hetzelfde. Vaatwastabletten vinden niet veel aftrek. Zo blijft het passen en meten.
Als je echt honger hebt en echt uit pure noodzaak afhankelijk van deze pakketten bent dan ben je er sneller blij mee dan die profiteurs die het eigenlijk helemaal net nodig hebben, want die zitten er ook veel te veel tussen. Maar 3 zakken patat in een doos/krat vind ik ook absurd, er is meer dan zat wat nog goed is wat erin kan, zoals allerlei potten/blikken groentes enz.