In België krijgt de helft van de kinderen jonger dan 3 jaar minstens één keer per jaar antibiotica voorgeschreven. Dat blijkt uit cijfers over het medicijngebruik van jonge kinderen. Het hoge antibioticagebruik baart zorgen, hoewel er vooruitgang is geboekt; 10 jaar geleden kregen 7 op de 10 kleine kinderen nog antibiotica. "Antibiotica op jonge leeftijd kunnen het risico verhogen om op latere leeftijd chronische ziekten te krijgen", aldus de Onafhankelijke Ziekenfondsen. "Bovendien werkt overgebruik resistentie in de hand." Ouders (en dokters) moeten wat meer geduld hebben als hun kind ziek lijkt en niet meteen automatisch om medicijnen vragen.
De Standaard - 'We geven geneesmiddelen met de paplepel binnen?
Lees ook
-
13
+Antibioticavrij geproduceerd vlees is must, maar wie creëert de behoefte? 28 jan 2020
-
6
+Antibioticaresten ook in ‘schone’ rivieren bron van zorg 27 mei 2019
-
24
+Supermarkt sprak kwaad over milieuschone vis 22 dec 2017
- 7 16 juni in de Media 16 jun 2016
- 1 Fastfood in VS scoort dikke onvoldoende op antibioticabeleid 16 sep 2015
- 0 België ziet antibioticagebruik dierhouderij weer stijgen 23 jun 2015
- 1 EFSA ziet antibiotica-resistentie stijgen 27 feb 2015
- 1 Ook wilde dieren blijken resistent tegen antibiotica 14 dec 2014
- 1 ‘Resistentie vergt een antibiotica IPCC’ 25 mei 2014
- 0 Belgische ruzie over ESBL risico bijgelegd 29 mei 2013
#05 Astrid toch. Het nieuws hier is dat artsen te gemakkelijk antibiotica voorschrijven aan jonge kinderen. Dat is onnodig en niet goed voor het kind. Daar zou de samenleving zich druk over moeten maken.
Ik begrijp dan ook echt niet hoe gemakkelijk jij dan de melkveehouders in kwaad daglicht zet. Wéét je dit, dénk je dit, ken je de strikte kwaliteitscontroles die de Nederlandse zuivelsector hiervoor hanteert, de sancties die erop staan?
Heb je er wel eens bij stil gestaan waarom de blikken babymelkpoeder in de Nederlandse supermarkten massaal door de Chinezen worden gehamsterd? Sterker nog, de verkoop werd gelimiteerd per klant. Dat, Astrid, is het resultaat van een zuivelsector in Nederland die torenhoge eisen stelt aan voedselveiligheid en daarvoor wereldwijd erkend wordt en bekend staat. Daar "profiteert" de Nederlandse consument automatisch van mee door diezelfde zuivel te eten.
Agrarisch Nederland is 24/7 daarmee bezig. Ze verdienen beter dan weggezet te worden als voedselproducenten die maar wat aan rommelen.
Hoe bedoel je dat Astrid? Alle melk wordt strikt gecontroleerd op aanwezigheid antibiotica alvorens het bij de melkfabriek arriveert, dus...
Welk kind niet? Melk om pap mee te maken zitten ook antibiotica resten in, dus elk kind wat zulke klaargemaakte pap krijgt, krijgt het met de paplepel ingegoten..........