Met het ingaan van de lente stelt de Belgische natuurorganisatie Natuurpunt een lijst beschikbaar met praktische tips hoe boeren, bedrijven en lokale overheden kunnen bijdragen aan de bescherming van de bij.

Natuurpunt kiest voor een andere, positievere en oplossingsgerichte toon in de communicatie rondom de achteruitgang van bijenpopulaties, zoals "Het gaat niet goed met onze bijen maar jij kunt helpen", en "Aan de slag voor bijen". Voorheen wees de organisatie veelal met een vinger naar de intensieve landbouwpraktijken.

Eén van de bijbeschermende maatregelen is bijvoorbeeld het stimuleren van nectar- en stuifmeelplanten. "In de kleine hoekjes van een perceel of erf, waar inheemse planten hun gang kunnen gaan zullen gauw bijen en hommels te vinden zijn" vertelt Benno Geertsma van Natuurpunt op Vilt. Omdat meer dan 45% van Vlaanderen landbouwgebied is, kunnen met name boeren een grote bijdrage leveren aan de toekomst van de bij. Veel van de tips hebben dan ook betrekking op waar, wanneer en hoe te spuiten.

Andersom hebben boeren ook baat bij gezonde bijen. Geertsma: "Een verbeterde bestuiving biedt directe voordelen, vooral in de groente-, fruit en zaadteelt in open lucht. Een geïntegreerde gewasbescherming waarbij rekening gehouden worden met natuurlijke vijanden van plaaginsecten en natuurlijke bestuivers kan zelfs kostenbesparend zijn”.
VILT - Vlaams infocentrum land- en tuinbouw - Natuurpunt strooit met tips voor bescherming van de bij - VILT
Reageer
  • Deel
Druk af