Driekwart van de Belgische lagereschoolkinderen drinkt te weinig en maar 8% gaat tijdens schooltijd graag naar het toilet. Dat blijkt uit een observatie-studie door de Universiteit van Gent in opdracht van waterfabrikant Spa.

Het onderzoek nam de hydratatie van lagereschoolkinderen en het toilet- en drinkbeleid van scholen onder de loep. Daartoe werden bij het begin van de schooldag en bij elk toiletbezoek urinemonsters genomen. Uit de resultaten blijkt dat het hydratatieniveau van driekwart van de kinderen onvoldoende is wanneer ze op school aankomen. Bij 53% blijft dat ook zo. Kinderen die op scholen zitten waar tijdens het sporten, de speeltijd of de lunchpauze water ter beschikking is, waar het onderwerp in het schoolprogramma aan bod komt of waar het toegestaan is tijdens de lessen te drinken, zijn beter gehydrateerd. Daarnaast bleek dat kinderen vaker naar het toilet gaan in scholen die een officieel beleid terzake hebben, het onderwerp aan de orde stellen in de lessen of het toiletbezoek 'aangenamer maken'.

Het onderzoek toonde aan dat thema's als drinken en plassen maar in de helft van de ondervraagde scholen aan bod komen. "Slechts acht procent van de kinderen zegt graag op school naar het toilet te gaan", zegt onderzoekster Nathalie Michiels. "Dat is een alarmerend cijfer en ik denk echt dat het beleid van de school rond die twee onderwerpen een cruciale rol kan spelen." Spa gebruikte het onderzoek voor het ontwikkelen van een pedagogisch pakket rond de thema's, besluit Knack.
Knack - Lagereschoolkinderen drinken te weinig (en gaan niet graag naar toilet)
Reageer
  • Deel
Druk af